ГЕРБ печели парламентарните избори-2021

Шест партии влизат със сигурност в новия български парламент, а ВМРО е на ръба на 4-процентната бариера. Това сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл“ при 100% изпълнение на извадката.

При изпълнение на извадката от 75 на сто ВМРО получаваше 3,9% от гласовете и за малко не влизаше в Народното събрание.

Иначе данните от екзитпола на „Галъп“ сочеха, че в парламента влизат 7 партии, включително ВМРО.

И паралелното преброяване показва, че партията „Има такъв народ“ се очертава като втора политическа сила и изпреварва БСП.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,2 процента, „Има такъв народ“ е със 17,5 на сто, следват БСП – 15,2%, ДПС – 11,0 процента и „Демократична България“ – 10,5 на сто.

Бариерата от 4 процента за влизане от парламента преодолява още „Изправи се! Мутри вън! с 4,9%.

ВМРО получава 4% и е „на ръба“.

Под чертата остават „Българско национално обединение – БНО“ (3,3%), „Възраждане“ – (2,2%), „Воля-НФСБ“ (2,1%), „Републиканци за България“ (1,4%) и „Атака“ (0,5%).

Според изчисленията на социолозите от „Галъп“ на базата на тези данни ГЕРБ-СДС ще има 72 мандата, „Има такъв народ“ – 50, БСП – 43, ДПС – 31, „Демократична България“ – 30 и „Изправи се! Мутри вън!“ – 14. В изчисленията се прави допускането, че ВМРО не успява да преодолее бариерата от 4%.

Данните от паралелното преброяване са прогнозни, като официалните резултати и окончателното разпределението на мандатите трябва да бъдат обявени от ЦИК.

Според паралелното преброяване на на „Галъп интернешънъл“ избирателната активност е била 46,9%, а 1,5 на сто от отишлите до урните са гласували с „Не подкрепям никого“.

Back to top button