Ива Митева е новият председател на парламента

Ива Митева бе избрана за председател на НС без нито 1 глас против

Ива Митева Йорданова – Рупчева, депутат от „Има такъв народ“, беше избрана за председател на парламента. Тя беше директор на правната дирекция на Народното събрание. За нея гласуваха всички парламентарни групи без ГЕРБ, които се въздържаха. ГЕРБ предложиха досегашния председател Цвета Караянчева. Тя събра само 75 гласа, а 167 бяха “против”.

За заместник-председатели бяха избрани Цвета Караянчева, Виктория Василева (Има такъв народ), Кристиан Вигенин (БСП) , Мукадес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (Демократична България) и Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън!).

Преди да обяви номинацията на Митева, заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обърна внимание на разликите в биографията ѝ в сравнение с тази на кандидата на ГЕРБ – Цвета Караянчева. „Тази прекрасна кърджалийска представителка“, каза той, използвайки известната вече абревиатура ПКП.

„С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламента. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати очакванията на избирателите“, каза още тя.

Коя е Ива Митева?

Ива Митева е завършила право в СУ, юрист с дългогодишен опит в администрацията на Народното събрание, започва като експерт и стига до директор на дирекция. Втората кандидатура за председател на парламента беше на Цвета Караянчева, но тя получи подкрепа само от своите съпартийци. Повод за първия сблъсък в новия парламента станаха правилата за избор на председател.

Back to top button