Кои са антикризисните мерки срещу инфлацията на правителството

Кои са антикризисните мерки срещу инфлацията на правителството, оповести Кирил Петков  тази сутрин

Сред новите антикризисни мерки, които трябва да влязат в сила в следващите месеци, са по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, връщане за една година на ДДС на виното и бирата на 20%. Също за една година се предвижда ДДС за парно и топла вода да бъде 9%, както и ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди. Електрическата енергия, природният газ и метанът ще бъдат освободени от акциз.

Предвижда се по-голямата част от мерките да бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

При представянето на мерките в Министерския съвет премиерът Кирил Петков определи пакета от мерки като безпрецедентен и коментира, че с него се оказва подкрепа на „най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията и на младите семейства с деца“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова добави, че мерките целят и оздравяване на икономиката, и подпомагане едновременно на всички граждани.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ нарече мерките „едно практично решение, което ще сработи“, а Владислав Панев от „Демократична България“ ги определи като справедливи и гарантиращи финансовата стабилност на държавата. „Бюджетният дефицит няма да се увеличи спрямо заложения в първоначалния бюджет, което гарантира, че ние няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, към която се адаптираме с тези мерки“, отбеляза депутатът , цитиран от „Дневник“ чрез областта.

Back to top button