Данъчна кампания 2021 ще започне на 11 януари

Фирмите и едноличните търговци декларират данъците си от 1 март

От днес влиза в сила нулевата ставка за ДДС върху ваксините срещу Covid-19 и медицинските изделия, свързана с диагностика на коронавируса при инвитро процедури. Облекчената ставка ще е валидна до края на 2022.

През настоящата година продължава действието на временното намаление на ставката за различни сектори, като сервирането и доставката на храни от заведенията. Спадът от 20 на 9 на сто на косвения налог бе поетапно гласуван миналата година като мярка за подпомагане на различни браншове.

Данъчната кампания 2021 г. започва на 11 януари, като от тази дата стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица в офисите на приходната агенция. През март 2021 г. след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис.

В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане и през следващата година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.

Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Източник:
НАП

Свързани статии

Back to top button