Коалиционния съвет има консенсус по всички мерки

Вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на земеделието Десислава Танева и народният представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов дадоха брифинг пред медиите във връзка с проведения днес Коалиционен съвет.

Изводът от Коалиционния съвет е, че има консенсус по всички мерки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Ние сме на позиция, че българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причината да нямаме решение е неяснотата как и какъв летен сезон ще имаме. Ще разработим няколко алтернативни хипотези.

На Коалиционния съвет бяха детайлизирани други теми, включително отварянето на ресторанти и кафета, допълни Дончев.

Икономическата криза ще има отражение и върху демографията, защото тези от хората, които след кризата не намерят възможност за препитание в България ще се принудят да работят в чужбина, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му след година или две това ще доведе до липса на работната ръка.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни какви са мерките във връзка с туристическия сектор.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Ще се прилага използването на талони или купони, познати със звучната българска дума ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени. Разбрали сме се те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш.

Най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици, допълни Симеонов.

Второто, за което се споразумяхме, е да направим жест към къщите за гости, малките семейни хотели – т.нар. микротуризъм. Ще бъде насочен към малките населени места, обясни Симеонов.

Категорично се разбрахме – плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни. Разстоянието между масите в откритите заведения се променя от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно. Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, обясни Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“, строежа на тунел Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

Има поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лв и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени.

Ще бъде засилена и работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд., което беше потвърдено и от вицепремиера Дончев.

Като коалиционни партньори сме единодушни, че ако санирането се поднови, то трябва да бъде с поне 30% участие на етажната собственост, допълни Симеонов.

Ще следим възобновяването на футболните първенства и по този начин ще възобновим и нашите. Ще се насърчават индивидуалните спортове като тенис, плуване и т.н., каза още Симеонов.

Позициите между нас и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Десислава Танева – министър на земеделието: От началото на пандемията сме предприели всички възможни мерки за подкрепа на земеделния сектор, така че не само да преминем успешно през тази криза, как се отразява пандемията върху земеделието преди всичко и най-вече като натиск върху пазарите предвид затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното прозиводство.

Министърът на земеделието каза, че към момента тече процедура за обществен дебат и комуникация и по допълнителни мерки.

Искам да благодаря на колегите, че дори и по трудните теми с мъдрост и отговорност за бъдещето, успяваме да намерим консенсус, категоричен е вицепремиерът Дончев. По думите му, засега няма пълен консенсус относно ваучерите за туризъм, тъй като например хората с високи доходи нямат нужда от такива.

Томислав Дончев, вицепремиер: На база на този опит, ние нямаме нужда от извънредно положение. Икономиката, социалния живот, би следвало да работят с минимум ограничения, с уговорката, че това ще бъде максимално гъвкаво.

Сега трябва да видим това бедствие колко ще ни върне назад – една година, година и половина, за да може да се върнем към нашите приоритети за развитие, заяви още Томислав Дончев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е на мнение, че извънредното положение е изиграло своята положителна роля. България е една от страните с най-ниска заболяваемост от коронавирус в Европа. Това показва, че мерките, които бяха взети от правителството, бяха адекватни, макар че на част от обществото им се виждаха строги, в действителност мерките в България са доста под средното ниво на строгост в самата Европа, каза той.

Според Каракачанов най-важното е, че българските граждани разбраха каква е опасността и самите те са вече в състояние да прилагат определени мерки, за да се предпазват.

По думите му оттук нататък е важна самодисциплината на гражданите, докато този проблем не бъде решен в глобален мащаб. Имаме различия. Едно от тях е темата за ДДС в туризма. В програмата за управление е записано, че няма да има корекция в данъчната политика. Аз не смятам, че това е най-добрият подход, но по този въпрос има две мнения и би следвало, след като вече е поставен, да се обсъди и да се намери най-доброто решение, каза Каракачанов.

Ще подкрепим законопроекта на МС в зала, но ще има корекции по текстовете, особено в частта за туризма, уточни Валери Симеонов. По думите му обаче, става въпрос за леки корекции.

Имаме случаи на заразяване на хора, дошли от чужбина и те вдигнаха ръста на заболелите. Дали вчера, днес или утре сме били в пика на платото, ще стане ясно тези дни, така че трябва да отправите този въпрос към Щаба, коментира Симеонов.

Относно отварянето на детските градини, вицепремиерът заяви, че се следи ситуацията в европейските държави и ако опитът там е добър, следващата мярка на правителството ще бъде насочена в тази посока.

Източник:
coronavirus.bg
Back to top button