Край на „вечния длъжник“

„Преди малко НС прие едно дълго чакано решение, с което се поставя край на т.н. „вечен длъжник“. Това е проблем, който касае много български граждани, които вече могат да си отдъхнат.
Вносител е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Когато обаче преди години той внася предложението си, все още бе народен представител в нашия парламент. Битката му се пренесе и на европейско ниво – бе приет текст, заложен в Европейска директива, и той днес я доведе до край“, сподели Иван Миховски.

Самият българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев  пище във своята страница:
„България най-после има механизъм за освобождаване на физическите лица от дългове! Приет с единодушие! С вота си на второ четене днес Народното събрание извървя и последната стъпка към дългоочаквания край на т.нар. „вечни длъжници”. Радвам се, че колегите в българския парламент постигнаха пълен консенсус по законопроекта за допълнение на Закона за задълженията и договорите. Смятам, че с въвеждането на 10-годишна давност за задълженията на физическите лица даваме възможност на много български граждани, изпаднали в затруднение, да продължат живота си начисто.
Законодателната промяна предлага още една антикризисна мярка в настоящата ситуация, но не и „вратичка” за недобросъвестните длъжници. Давността няма да се прилага за непозволено увреждане и неоснователно обогатяване, за задължения за издръжка, трудово възнаграждение или обезщетения по Кодекса на труда, за задължения по приватизационни сделки и реституционни процеси.
Внушенията, че законът ще е удар по финансовата ни система, са резултат от лобизъм. Да, ще има засегнати, но това ще са единствено колекторските фирми, на които се прехвърлят несъбираемите задължения.

Вече повече от 10 години говорим за възможността длъжниците, изгубили имуществото си, да получат спасителен пояс срещу безкрайното преследване на кредиторите. Досега страната ни беше единствената в ЕС, която не предлагаше втори шанс на физическите лица. От днес това се променя и още следващата година очаквам да видим резултатите.“

Back to top button