Кухнята за бедни към Ловчанска митрополия осигурява топла храна всеки ден

Социалната трапезария към Ловчанска митрополия вече години наред осигурява обяд за нуждаещи се. Топла храна всеки ден получават около 20 бедни и бездомни ловчанлии. Заради пандемията не е възможно хората да се хранят на място, а обядът им се сипва в техни съдове и си го взимат за вкъщи.

„За пръв път сготвихме за хората на Лазаровден 2004 година и от тогава всеки ден готвим„, заяви за БТА Ловчанският митрополит Гавриил, по чиято идея е създадена социалната трапезария. Първоначално се е готвело само на празниците, в полева кухня в двора на храма, осигурена от военните.

По-късно е ремонтирана сградата зад Митрополията в Ловеч и в нея вече години наред се готви всеки ден. „Стараем се да подбираме хора, които имат най-голяма нужда от помощ и един топъл обяд буквално ги спасява. Има много хора, които имат нужда от помощ, поне на малка част от тях да помогнем“, каза още дядо Владика.

Храната в социалната трапезария се приготвя от доброволци. Първоначално те са били около 20, но заради пандемията сега са по-малко. Една от тях е Павлина Петкова, която вече 12 години помага в социалната кухня. По думите й преди повече хора са дарявали продукти за приготвянето на храната, сега изпитват затруднения, но от Ловчанска митрополия при нужда купуват необходимото.

Затова защо тя дарява своите усилия и време в кухнята за бедни казва: „В тези трудни времена смятам, че всеки по някакъв начин трябва да помага, кой с каквото има възможност, време и желание“. Доброволката пожелава следващата година да е мирна, да има все повече здраве, да свърши пандемия, всички да се обичаме, да бъдем по-добри и по-прощаващи.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник:
БТА

Свързани статии

Back to top button