Лиляна Деянова от ареста на „Майор Векилски“ 2

Явно големите бизнесмени се уплашиха от нашата фирма ТЕЛЕТОЛ

На редакционната поща получихме  писмо от Лиляна Деянова(певицата Лилана), която е в предварителния арест на улица ‘Майор Векилски“2 в София. То е придружено със звуков файл. Цитираме писмото без редакция. Може да чуете и звуковия файл по-долу.

Лиляна Деянова от ареста на "Майор Векилски" 2
Лиляна Деянова и Мартин Димитров

Лиляна Деянова от ареста: Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в ТОЛ системата и в Пътната агенция

Дословна фонограма на запис на Лиляна Деянова от предварителния арест на Софийския затвор на ул. Майор Векилски 2:

“Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в ТОЛ системата и в Пътната агенция.

Не ни беше страх да обявим имената на хората, които стоят зад една от най-големите кражби в държавата. Освен, че го направихме публично, пуснахме сигнал от 400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет.

Явно големите бизнесмени се уплашиха от нашата фирма ТЕЛЕТОЛ.

Изплашиха се от 20 младежи, които искаха да пуснат просто едно приложение и да продават винетки, за да направят продукта по-добър за хората.

Аз и Мартин сме от хората, които учиха в едни от най-престижните университети в чужбина и се върнахме в България, за да създаваме продукти, които правят света по-добро място. Дори бяхме наградени от президента през 2018-а за цялостен обществен принос с нашето мобилно приложение Civi. То помогна на 200 000 човека в цяла България да подадат сигналите си за нередности в градовете – без да получим един лев от нито една община, нито от Банката за развитие, или друга държавна институция.

Опитват се да ни изкарат престъпници. Нас – младите българи с образование, с чувство за справедливост. А реалността е, че нашата фирма има повече служители и създадени продукти, отколкото всяка една фирма, получила кредит от Българската банка за развитие.

Унищожиха един наш продукт за един ден като ни взеха сървърите и взеха всичките ни компютри. Бяхме вложили цялата си енергия и целия си ентусиазъм в това нещо. Civi беше продукт, който наистина помагаше и правеше нашата държава по-добро място.

Не на последно място, искам да кажа, че ние разполагаме с веществени доказателства – запис в министерството на икономиката по време на среща между мен, Мартин и шефа на програма “Конкурентноспособност”, в който той си признава, че е било наредено да ни тормозят.

Както и видеозапис в Пътната агенция, в който ни отказват да ни предоставят документи за регистрация и в който ясно става името, КОЙ е човекът, който всъщност управлява… “

(Записът е прекъснат от органите на реда в ареста.)

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ЗА СИГНАЛА ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР:

През 2019 г. ТЕЛЕТОЛ сключи договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и бе регистриран като т. нар. „национален доставчик на услуги“, за да събира и да отчита пред държавата пътни такси от ТОЛ и електронни винетки. Фирмата никога не бе допусната да се включи в системата, през която се реализират продажбите от регистрираните доставчици. Това става в абсолютно нарушение на европейските норми и синхронизираното с тях българско вътрешно законодатество, според което режимът на достъпа е регистрационен, а не лицензионен. Телетол отговаря на всички изисквания за присъединяване, поради което имат и сключен договор със самата АПИ.

На 10 юли 2019 г. ТЕЛЕТОЛ сезира прокуратурата на Република България (ПРБ) с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и МРРБ във връзка с изграждането, въвеждането в експлоатация и функционирането на ТОЛ системата. Сигналът бе подаден лично до главния прокурор (тогава) Сотир Цацаров и съдържа близо 400 страници изложение и доказателства, според които има достатъчно основания, за да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и срещу директора на Националното Тол управление – Олег Асенов – за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата, законните интереси и свободите на гражданите, както и на потребителите на електронни винетки. След подаването на сигнала на учредителите на Телетол бе насрочена и проведена среща с прокурор, упълномощен за нея от самия Сотир Цацаров.

В същия ден ТЕЛЕТОЛ стартира и процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки.

Сигналът до Прокуратурата е за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и за сериозни нарушения на договора за изграждане на ТОЛ системата. Посочени са и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения реално действащ национален доставчик – Интелигентни Трафик Системи ЕАД – който и до момента продължава да е практически монополист.

ТЕЛЕТОЛ сезира ПРБ, след като на дружеството бе оказан административен натиск в продължение на една година, целящ да ги откаже да бъдат доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяват чрез изработеното от тях мобилно приложение. Дързостта на държавните служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и се превърна в груба демонстрация на административен произвол. То представлява липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите.

В сигнала до ПРБ ТЕЛЕТОЛ прилага документи и сочи конкретни данни и доказателства, които недвусмислено показват, че:

АПИ не е собственик и реално няма достъп и към момента до собствената си система за електронни винетки, която e в експлоатация от януари 2019г. и би трябвало правата да са предоставени на българската държава. За тази система АПИ плати 180 милиона лева с ДДС. Това е нарушение на договора за изпълнението на ТОЛ системата, сключен след проведена обществена поръчка, както и на Закона за пътищата, тъй като в последния изрично е регламентирано, че преди стартиране на експлоатация само АПИ трябва да притежава достъп до системата, без да има съвместно опериране, с което и да било трето лице.
Българската система за електронни винетки е създадена за аржентинско дружество – Kapsch TrafficCom Argentina – а избраният след проведената обществена поръчка изпълнител – консорциум на дъщерни фирми на австрийското дружество Капш – е уредил за себе си пълните права върху българската система чрез основния си подизпълнител. В договора на Капш с АПИ изрично е посочено, че собствеността на системата трябва да принадлежи на българската държава и системата не може да се предоставя или използва от трети страни.

Договорът на единствения реално работещ и до днес национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ – Интелигентни Трафик Системи ЕАД – е нищожен, тъй като е сключен един ден преди да бъдат приети и публикувани Правилата и Общите условия за регистриране на други желаещи доставчици. Това еднозначно показва, че същият договор е подписан в резултат на предварителни противоправни уговорки. В допълнение са предоставени доказателства, че монополистът ИТС АД не използва собствена система, каквото е изискването за всеки регистриран доставчик, а реално използва същата система, която Капш е разработила за АПИ. Това категорично потвърждава, че Капш действа като напълно незаконен оператор, работейки в сянка и осъществявайки чрез монополиста разпространението на е-винетките, а сега – и на тол таксите.

Още през лятото на 2019 г. Мартин Димитров и Лиляна Деянова заявиха публично на нарочна пресконференция и в редица медийни участия, че предоставените от тях документи и записи на практика показват, че с действие и бездействие отговорните институции умишлено не допускат ТЕЛЕТОЛ до този реално напълно отворен пазар и по този начин тези институции противозаконно действат в полза на определени частни интереси. Така се създават предпоставки за безконтролно изтичане на стотици милиони левове от винетките и тол таксите към една частна фирма.

Отговорът на институциите след подаването на сигнала дойде незабавно – пълна проверка на ТЕЛЕТОЛ и свързани юридически лица от НАП.

Арестите издигат репресиите на ново, по-високо ниво.

ЗА Civi:

Civi е разработено от Лиляна Деянова и Мартин Димитров безплатно приложение, чрез което всеки, бързо и лесно през телефона си, може да подаде сигнал за нередности на територията на всяка една община в държавата. Без значение, дали става въпрос за дупка, която се нуждае от ремонт, за шум от съседите в нарушения на нормите и правилата, или за корупция и т.н. Всеки един сигнал се подава в свободен текст, приложението го обработва автоматично, преформатира го в официален документ с цитирани нарушени законови разпоредби и основания за сигнал, след което го изпраща като електронно съобщение до съответната общинска администрация. При липса на реакция в определения законов срок, отново автоматично, сигналът се преработва и изпраща до всеки един общински съветник, зам.-кметовете и кмета на съответното населено място. До този момент има подадени над 250 000 сигнала. Мартин Димитров, Лиляна Деянова и екипът, разработил Civi, получават наградата “Джон Атанасов” за цялостен обществен принос в държавата, а Мартин е припознат от Forbes като един най-успешните 30 човека под 30 г. в България за 2018 г..

С изземването на сървърите и компютрите, реално Civi е унищожено.

ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ:

Всички проекти с европейско финансиране, по които Лиляна Деянова и Мартин Димитров са работили са изпълнени, предадени и приети без забележки. Някои дори са одитирани и проверките са приключили също без установени нередности.

ЗА ЛИЛЯНА ДЕЯНОВА И МАРТИН ДИМИТРОВ

Мартин Димитров е завършил “Интернет технологии” в Southampton Solent University (Великобритания), а Лиляна Деянова завършва “Бизнес икономика” в едно от най-престижните учебни заведения в света – London School of Economics and Political Science (Великобритания). Малко след като завършват образованието си, те се връщат в България.

ТЕЛЕТОЛ е дружество, регистрирано на 22 февруари 2019 г., специално създадено от две български софтуерни компании и насочено към услуги по предлагане на електронни винетки и тол такси. Дружеството е създадено с цел да разработи за собствена сметка мобилно приложение, с което да може да участва на свободния от началото на 2019 г. пазар на електронни пътни такси. Капиталът на дружеството е собственост на Нованор ООД (70%) и на Инфосистемс Интернешънъл ЕАД (30%), а общият брой на служителите към миналата година е 56.

Нованор ООД е основана като стартъп през 2014 г., малко след като Мартин и Лиляна завършват образованието си и се връщат в България. Фирмата успява да привлече и инвестиция от холандския фонд за стартиращи предприятия Eleven (Илевън Фънд Кооператиф).

Лиляна Деянова и Мартин Димитров са и издатели на интернет медията obshtestvo.org.

Автор:
Лиляна Деянова от името на Телетол АД, Нованор ООД, Civi, obshtestvo.org
Източник:
Електронната поща

Свързани статии

Back to top button