Корнелия Нинова: Голяма лява коалиция ще има

Голяма лява коалиция ще има, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

По думите й, такава коалиция не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическа криза и след 10 години управление на ГЕРБ.

Тя посочи, че са потърсили диалог за обединение вляво и провеждане на политиката на отваряне на ветрилото и към ляво-център. Нинова каза, че разговори се водят от две-три седмици и от утре започва подписване на споразумения. В най-голяма степен на готовност сме с АБВ, „Движение 21“ и „Нормална държава“ на Георги Кадиев, посочи лидерът на БСП. Инициативата за разговорите поех аз, добави тя.

На тези избори ще се явим във формата „БСП за България“, ще се регистрираме с това име в ЦИК на 26 май, каза Нинова и уточни, че досегашните партньори остават, а към формата „БСП за България“ ще сключват споразумения за присъединяване и подкрепа и за правене на общи политики.

Утре ще започнем с АБВ, след това с „Нормална държава“ на Кадиев и остават с „Движение 21“ още едни разговори за уточняване на детайли и на подробности, заяви Корнелия Нинова.
Вярвам, че до 25 май, когато е Националният съвет на БСП, който трябва окончателно да одобри формата, всичко ще бъде готово, добави тя.

С много висока степен на увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до по-добър резултат за левицата и отваря широка врата за едно лявоцентриско управление, каза лидерът на БСП.

Тя посочи, че споразумението, което обсъждат и от утре ще започнат да подписват, предвижда тази коалиция да важи за изборите за 46-то Народно събрание, но е оставена възможност с допълнително споразумение след това да бъде продължена и за следващи избори.

Румен Петков и Георги Първанов няма да бъдат в листите, отговори на въпрос Нинова и уточни, че е по тяхно желание.

На въпрос възможно ли е БСП заедно с тази голяма коалиция да подкрепи Георги Първанов, ако той се кандидатира за президент отново, Корнелия Нинова призова медиите да не се поддават на интриги. Чух я тази интрига вчера или някъде я прочетох, очевидно пак в опит да се вбие клин между нас и президента Радев, коментира тя.

Нинова каза, че не са разговаряли с Жан Виденов, а с Мая Манолова са опитали няколко пъти преди изборите да разговарят, но подадена ръка не е била приета.

Лидерът на БСП не пожела да коментира съдбата на коалицията „Изправи се! Мутри вън“. Какво ще се случи с „Изправи се!Мутри вън!“ е тяхна работа. Продължават разговорите и с Татяна Дончева, и с АБВ, посочи тя и добави, че разговори се водят не само с тези партии.
Пътят, който извървяхме през тези две седмици, ми дава висока увереност, че нещата ще се случат, каза председателят на БСП.

Корнелия Нинова коментира, че освен промени в предизборния щаб на БСП, ще има и промени в стратегията за изборите и в някои от листите. Следващата седмица ще имаме и ново Изпълнително бюро, добави тя. По думите й, платформата остава.

Относно подслушването на политици, Нинова коментира, че, ако е вярно, е изключително скандално, но всичко това трябва да се провери от компетентните органи и да се изнесе истината.

Back to top button