Мартеници-цветя, са новият хит в Бургас

Мартеници за посаждане, които след време се превръщат в красиви цветя, са хит тази година на пазара в Бургас.

За да се превърнат мартеничките в истински цветя, е достатъчно след празника да се засеят във влажна пръст в саксия или в градината. От там нататък са нужни топлина, слънце, време и любов, за да се събудят.

„Живите“ мартеници се майсторят само от естествени материали в общинското предприятие „Морски знаци“, което вече е изложило за продажба в града новите си изделия.

„Тази година решихме да предложим на публиката нещо по-различно, а именно мартеници от ръчно правена хартия, изцяло рециклирана, с вложени в нея семена от летен гербер, маргаритка, лъчиста астра, обедно цвете, и най-различни други красиви варианти“, разказа за БТА дизайнерът на творенията Жанина Костадинова.

Мартеничките всъщност представляват листове хартия в различни цветове, с формата на сърца, рибки, към които има червено-бял конец, а в самата хартия са семенцата, обясни Костадинова. Тя каза, че в идеята на мартениците за посаждане се крие отношението към красотата и новия живот. Колекцията живи екомартенички са подходящи за всяка възраст, и освен че носят много радост, ни учат да обичаме и пазим природата чиста, което е вградено и в символиката им, добави дизайнерът.

„Мартеницата е напълно издръжлива. Всеки може да се увери в това. Най-важното е, че няма да оставим боклук след себе си. Това е на 100 процента биоразградим продукт, който носи радост след края на празника“, отбеляза Костадинова.

„Живите“ творения масово се търсят и от хора, които бързат да изпратят радостни емоции за празника на близки и приятели в чужбина, споделят продавачи на екомартеничките.

Мартеничката за посаждане може да се закачи на дреха или да краси дома. Когато решите да я свалите – отделете хартиената част, намокрете я добре и я поставете във влажна пръст. Следвайте инструкциите на гърба на картичката, и ето че тази година ще имате мартеничка, която ще оживее с началото на пролетта, съветват от общинското предприятие „Морски знаци“.

Back to top button