Над 40 изпълнители се надпяваха на „Петрова нива“

Над 40 изпълнители между 4 и 82-годишна възраст се включиха в Петия фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“, който се проведе в историческата местност „Петрова нива“, община Малко Търново, област Бургас на 21 август 2021 година.

Над 40 изпълнители се надпяваха на "Петрова нива"
Манол Михайлова награждава младежки квартет от Китен

Всички участващи изпълниха песни свързани с Преображенското въстание, с Национално-освободителните борби на българите. „Това е много важно да се спазва, защото самият конкурс е хайдушка и комитска песен и аз си мисля, че най-точното място, където трябва да се провежда такъв конкурс е „Петрова нива“.”, каза членът на компетентното жури народният певец Костадин Михайлов

Освен него, в журито се включиха, и другият талантлив странджански певец Лазар Налбантов, и дойенът – Манол Михайлов, който бе и председател.
На награждаването на лауреатите на конкурса присъстваха кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Общински съвет   в града, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България.
Кметът Илиян Янчев пожела на всички все така да пеят и прославят странджанския фолклор.
Гостите връчиха наградите на Теодор Стоянов от Малко Търново – 2-ра, който е и много добър рецитатор и Алекс Христов от Бургас– трета при най-малките – до 7 години.
В следващата категория – от 8 – 14 години – бяха присъдени първа и трета награда, съответно за Диана Влахова и Калина Жечева – от град Карнобат.
Михаил Жечев от Бургас спечели второто място в третата възрастова група –  15-18 години, където не бяха присъдени първа и трета награда.
При най-големите, над 18 години, конкуренцията бе много оспорвана.

Над 40 изпълнители се надпяваха на "Петрова нива"
Награждаване на Станка Пейчева от Бистрец, община Средец

Станка Пейчева от Бистрец, община Средец, която не бе сред най-младите по възраст, но с блестящото си акапелно изпълнение спечели членовете на журито и тя стана победител в тази група.  За всички гости,  които присъстваха на награждаването тя изпълни един стих от песента си, и спечели сърцата им. Публиката я аплодираше бурно.
Нейни асистентите на почетната стълбичка са Атанаска Иванова от село Раздел и Мара Андонова от областния град Бургас.
При фолклорните групи с грамота и плакет си тръгнаха от „Петрова нива “ детската фолклорна формация от Китен с ръководител Златка Ставрева – „Урдувиза” – второ място, третата бе за Младежки вокален квартет от Китен.

Над 40 изпълнители се надпяваха на "Петрова нива"
Златка Ставрева – права и приветства  гостите

При женските фолклорни групи –  над 18, първенци в групата са фолклорната формация при НЧ ”Светлина” от село Гюльовца (Бургас), следвани от търговишката група от село Макариополско, а  третата награда бе за певческа  група „Росна китка„ от село Момчилово община Ветрен, Варна.

Вълнуващ момент бе, когато Теодор  Стоянов изпълни великолепно стихотворението „От Батак съм , чичо… знаеш ли Батак?“ от  „Възпоминания от Батак“ на Иван Вазов по молба на Илиян Янчев – кмет на Малко Търново.

Back to top button