От 1 юли токът за бита да поскъпва с 3 на сто

От 1 юли токът за бита да поскъпва с 3 на сто средно за страната, а парното и топлата вода – с 10 на сто, се съобщава за областта Поскъпване се очаква въпреки вчерашните уверения на КЕВР, че такова няма да има.

Увеличението е свързано със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на европейските и световните борси. Това стана ясно след днешното обществено обсъждане за цените на тока и парното.

Ден, след като КЕВР реши природният газ да поскъпне с 20 на сто и след като от Регулатора съобщиха, че цените на тока, парното и топлата вода няма да поскъпват, на обществено обсъждане беше предложено цените на тези услуга да се увеличат.

Окончателно решение на енергийния регулатор за цените на тока и парното ще бъде взето на 1 юли.

Комисията проведе и открито заседание във връзка с доклад на работната група за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2021 – 30.06.2022 г. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители и за дребния бизнес на регулиран пазар е 3,02 %, се посочва в доклада на работната група. За битовите клиенти на ЧЕЗ е предвидено увеличение на крайната цена на електроенергията с 4,17 %, на ЕВН – с 2,38 %, а за клиентите на „Енерго Про“ – с 2,13 %. В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и добавката „Задължение към обществото“.

Същото важи и за електроенергията, чиято цена на борсите продължава да расте, предупреди Иван Иванов от КЕВР.

 

Източник:
КЕВР
Back to top button