Откриха къде е паднал изтребителят МиГ-29 край Шабла

Открито е точното място на катастрофата на 9 юни на пилотирания от майор Валентин Терзиев изтребител МиГ-29.

Части от бойния самолет са намерени на дълбочина над 70 метра в морето.Черната кутия обаче все още се издирва – на площ от около 1 кв. км на дъното. Това съобщи във Варна командирът на военноморските сили.

Котраадмирал Кирил Михайлов припомни, че операцията по търсене и спасяване на майор Валентин Терзиев започна веднага след инцидента на 9 юни и продължи до 10 ч. на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен. Именно тогава всяка надежда за оцеляването на майор Терзиев е била окончателно изгубена.

Веднага след това, в нов район, много по-голям по площ започна операция по търсене на останките от самолета МиГ-29. Командирът на ВМС обобщи:

„В тази операция участваха 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 гранично-полицейски катера. 260 човека от ВМС взеха участие в тази операция и 21 човека от Гранична полиция“.

Стана ясно, че след подновяване на операцията от 0 часа днес е открито точното място на инцидента.

„Открити са останки от самолета, част от колесника на самолета, части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно. В момента минен ловец „Цибър“ обследва района. Тази част, която сега трябва да обследваме, е с площ от порядъка на 1 кв. км. на дълбочина над 70 метра“.

Контраадмирал Кирил Михайлов не е оптимист за откриването на черната кутия. Това е като търсене на игла в купа сено, а не сме сигурни дали тя няма да бъде забита в дъното, каза той.

„Нашите надежди да намерим по-голяма останала част от самолета, която да бъде лесно извадена и в последствие да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха. Самолетът е разбит на множество малки парчета. В момента минен ловец обследва района и останките се разглеждат много внимателно с помощта на дистанционно управляеми апарати“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов коментира за Радио Варна, че най-важната задача на операцията всъщност е постигната с локализирането на точното място на инцидента, което ще даде възможност дори черната кутия да не бъде намерена, да се анализира точно ситуацията в момента на инцидента, предаде репортерът на БНР Даниела Стойнова.

Източник:
bnr.bg
Back to top button