Във Варна и Плевен двойно повече ученици ще се обучават за „дрогеристи“

Обучението беше въведено през учебната 2020/2021 г. по инициатива на dm България

От учебната 2022/2023 година във Варна и Плевен двойно повече ученици ще започнат обучението си по перспективната професия „дрогерист“. То се провежда по австрийска програма в системата на дуалното обучение и беше въведено благодарение на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm.

Първият клас беше формиран през учебната 2020/2021 г. в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

5-годишно обучение по австрийски стандарт

Учениците ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество.

Придобиването на практика от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията като още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

В Германия и Австрия интересът към обучението за „дрогеристи“ е огромен

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора.

В Западна Европа интересът към обучението по тази професия, е огромен, тъй като учениците получават широкообхватни знания както по общообразователните предмети, така и по специализираните дисциплини за „дрогеристи“. Те се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло. Това им дава възможности за реализация не само в ритейл сектора но е и отлична основа за продължаващо образование по специалности като „Медицина“ и Фармация“.

В България все повече деца искат да учат по австрийските учебници

В България също се наблюдава все по-голям интерес към обучението за дрогеристи, който се доказва от два факта. Първият е удвояването на броя на новите учениците в градовете-пионери Варна и Плевен. Към момента в морската столица 12 деца учат за „дрогеристи“  и в момента са 9-и клас. Те вече проведоха и първия си стаж в dm България, в рамките на който се запознаха с богатия асортимент от дрогерийни продукти. В Плевен също има половин паралелка от 12 деца. От следващата учебна година и в двата града ще бъдат сформирани нови паралелки. Второто доказателство за все по-големия интерес към обучението е стартът на паралелки за „дрогеристи“ в още два града – София и Димитровград.

Нарастващата популярност на тази специалност се дължи както на усилията на dm България, така и на учениците, които вече са започнали своето обучение. Според Лилия Петкова, директор на Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ гр. Плевен: „Учениците ни са най-добрите посланици на професията. Децата в паралелката разказват колко интересни и полезни предмети изучават, а по-големите ученици в гимназията съжаляват, че не е имало такава специалност, когато са кандидатствали. Освен това искам да благодаря на dm и за атрактивните учебници. Аз съм впечатлена от тяхното качество и от отличния баланс между текстова и визуализирана информация. Това помага за по-доброто и сериозно отношение на децата към учебния процес.“.

Учениците успешно ще се реализират на пазара на труда

Друга причина за интересът към обучението за дрогеристи са и добрите възможности, които то дава за бъдеща реализация. Румен Скулев, директор на Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“, гр. Варна казва: „За мен едно от най-големите предимства на тази паралелка е възможността учениците бързо да се реализират на пазара на труда като високо квалифицирани специалисти. При нас те ще усвоят такива умения и знания, които ще им позволят да са конкурентоспособни не само в България, но и в чужбина. За това много полезна е и подкрепата на dm, тъй като компанията е доказала, че умее да развива своите служители“.

Евелина Великова, управител на dm България допълва: „Това обучение ще направи учениците конкурентни на пазара на труда, тъй като в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Именно затова професията ще става все по-популярна – клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. Така dm дрогеристите правят разликата между доброто и невероятното клиентско изживяване.“

За dm drogeriemarkt и dm България

dm drogeriemarkt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият магазин е отворен през 1973 г. в Карлсруе, Германия, а първият филиал в Австрия – през 1976 г. в град Линц. Централата на групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес dm е представен в 14 страни в Европа.

dm България се присъединява към групата на 29 януари 2009 г. с първия си магазин за дрогерийни стоки в град Видин. Към днешна дата филиалната мрежа се състои от 97 магазина в 28 града в страната, а служителите на компанията са почти 850. Асортиментът на dm обхваща над 16 000 дрогерийни стоки като изключително голям брой козметични продукти, парфюмерия, стоки за дома, храна за домашни любимци, бебешки продукти и много други. Многообразният асортимент е допълнен и от 30 собствени марки на dm, като най-популярни между тях са: Balea, babylove, alverde, Dontodent, Denkmit, Profissimo и dmBio. В магазините за дрогерийни стоки на dm България не се предлагат лекарствени продукти и медицински изделия.

Целта на dm е да изгражда компания, отговаряща на потребностите на клиента, да е надежден и коректен партньор, да предлага на служителите си възможности за развитие. Затова dm поставя човека в центъра на своята дейност – като клиент, служител или партньор. „Тук съм човек, тук пазарувам“.

Back to top button