Откриха второто издание на „Празник на домашните сирена“ в с. Черни Вит

Д-р Мадлена Бояджиева откри второто издание на "Празника на домашните сирена" в с. Черни Вит.

На 24 септември в село Черни Вит се проведе събитието „Празник на домашните сирена“. Това е второто му издание, което събра хора от цялата страна, предоставяйки им уникалната възможност да се докоснат до сирена, които не са на пазара, но съхраняват традициите и онзи дух от миналите поколения.

Организатори на събитието са Община Тетевен, Кметство с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене, със съдействието на доброволци от цялата страна, които милеят за запазване на традиционната храна като наше богатство.

„Празник на домашните сирена“ бе открито от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави присъстващите и подчерта, че не е случаен фактът, че с. Черни Вит е домакин на събитието. Тук е домът на Зеленото сирене, което не е просто млечен продукт, а специален деликатес без аналог на Балканите, каза д-р Бояджиева.

Тя отбеляза, че днешният празник ще ни направи свидетели на интересни демонстрации на приготвяне на сирена, на изложби, на дискусии и екологични практики. Кметът добави още, че събитието обединява в себе си различни по своя характер теми, но основната му цел е да се издирят и запазят традиционните сирена, които са застрашени от изчезване.

„Празникът на домашните сирена“ не е обикновено изложение, то е форум за обмен на идеи, за представяне на иновативни проекти и инициативи. Тук бита и традицията оживяват по един нов и специален начин, начин тясно свързан с миналото ни, завърши д-р Бояджиева.
Своите приветствия отправиха още Георги Събев – зам.-министър на земеделието, кметът на село Черни Вит – Цветослава Христова и г-н Цветан Димитров, който разказа малко повече за събитието и представи интересни детайли около неговата програма.
Сред присъстващите бяха още г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, общински съветници, много жители и гости на селото, както и топготвачът – шеф Андре Токев.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена, вино, мед, сол и всичко, което има отношение към сиренето. Всеки щанд имаше възможността да представи своя продукт и да каже в какво се крие неговата уникалност.

Тази година се проведе и Кръгла маса, чиято основна тема бе как хората да могат да приготвят храна в домашни условия и да я предлагат на пазара. Организираните „Изложба на български готварски книги от 19 и до средата на 20 век“ и „Млекарството в България“ запознаха присъстващите с великолепните традиции за направа на ястия от мляко, както и с това как са се появили българските сирена.

Бе направена демонстрация на приготвяне на прясно сирене от биволско мляко и кешкек – обредно ястие от района на с. Могилица и вероятно пренесено през 18 век от Армения. Бутеницата от село Лъкатник направи „премиера“ на Празника, а практиката за направа на сирене в стомна бе една от атракциите.

Посетителите имаха възможност да опитат сирена, приготвени от студенти в УХТ – Пловдив и да се срещнат с представители на Селскостопанска академия. Състоя се дегустации на меки сирена, от групата на крокмачите, от Северна и Южна България, на сирена със зеленчуци, билки и ядки. Българската асоциация на винените професионалисти организирали два мастъркласа за съчетаване на вино и сирене.

Back to top button