Русе отбеляза 144 години от Освобождението си от османско иго

С тържествена церемония при Пантеона на възрожденците бяха отбелязани 144 години от Освобождението на Русе от османско иго. Венци и цветя бяха поднесени пред Вечния огън от кмета на Община Русе Пенчо Милков, генералния консул на Руската федерация Андрей Громов, областния управител Анатоли Станев, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, представители на политически сили и граждани.

Церемонията започна със запалване на ритуалния огън и встъпителни слова от проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей.

„Градът ни има нужда от нас, защото съдбата му в това неспокойно време е в наши ръце – с памет и признателност към тези, които ни дадоха свободата да го правим“, каза кметът Пенчо Милков.

Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни тържествени маршове, а свещениците от Русенската Света митрополия отслужиха благодарствен молебен.

„Светлата памет за хиляди руски войници и български опълченци, дали живота си на бойните полета, продължава да живее в сърцата ни“, сподели в тържественото си слово руският консул.

Солистите на квартет „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство с художествен ръководител д-р Наталия Константинова изпълниха „Къде си, вярна ти любов народна“. Водещ на церемонията беше актьорът Косьо Станев от русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“.

Днес от 16 ч. по случай Освобождението на Русе Националното дружество „Традиция“ организира изложба в Народно читалище „Стефан Караджа 2018 Русе“. Ще бъдат представени репродукции на руски художници, творили по времето на Освобождението в русенския край.

На 20 февруари 1878 година дунавският град се освобождава от оковите на османското иго и получава правото да се нарича с българското име Русе. За пръв губернатор на Русчушката губерния бил назначен Алексей Александрович Тимофеев, а за негов секретар – писателят Иван Вазов.

Back to top button