Инициативна група Шансове-Тетевен награди млади доброволци

В края на тази трудна за всички година, която неформална инициативна група Шансове-Тетевен биха предпочели да разгледат като възможност за успех и развитие, благодарят на едни прекрасни младежи, които освен успешни ученици, са и активни граждани: Анаид Асенов, Никола Николов, Йохан Георгиев и Ванеса Тодорова, които се включват в голяма част в инициативите им, като за миг не престанаха да подкрепят и други социални каузи в общината ни.

shansove teteven nagradi 2

На 26 декември в двора на тетевенския манастир „Св. Пророк Илия“ младите доброволци получиха от Десислава Василева и д-р инж. Ивайло Найденов книгата „Успехът-психология на постиженията“, като персонализирано поощрение за тяхната активна социална дейност. През 2020 г. неформалната младежка инициативна група реализира редица дейности, за които дължат на всички кратък отчет.

Поставиха си за цел да бъдат в помощ на младежите и тяхното израстване, да дадат гласност на възможностите, да очертават перспективи за успешни младежки политики на местна почва. През юли дариха книги за Васил Левски на Народно читалище „Н. Григоров 1900” – с. Голям извор и се срещнаха с кмета Илиян Маринов, секретаря на читалището Детелина Нейкова и Йовчо Найденов, отговорник за Къщата-музей „Васил Левски”. Инициативата цели съхраняването на историческата памет за Апостола и делата му в нашия край, а за дарената литература пожелаха да е достояние за всеки, който иска да възпита децата в родолюбие.

През август се включиха в международна онлайн конференция по повод Международния ден на младежта, която бе организирана от Съвета на Европа, Народно събрание на Р Азербайджан, Министерство на младежта и спорта на Р Азербайджан и Националната асамблея на младежките организации на Р Азербайджан. С тяхно застъпничество деен младеж от гр. Тетевен се включи в Третата национална младежка среща на активистите за права на човека.

През октомври участваха благотворително в 30-тия Маратон на София, подкрепяйки деца с увреждания и каузата на Сдружение ParaKids за достъп до спорт. Включиха се в седмицата на Европейската гражданска инициатива от 16 до 20 ноември 2020 г., като взеха участие в международния уебинар в контекста на диалога за Европа на гражданите „Електронно гражданско участие на европейско ниво, като стимул за активно гражданство”. Подкрепиха дарителска инициатива на Националното сдружение на сираците в България.

През ноември и декември младежи от групата се включиха в обучения за правата на човека онлайн, в т.ч. и на Амнести Интернешънъл България. През декември с инициативно писмо отправиха предложение към Община Тетевен за удостояване Иван Петков, преподавател, прокурор, автор на научна литература, общественик и бивш кмет на общината с почетно гражданство посмъртно. Сред активностите им бяха още: – популяризиране на община Тетевен, като дестинация за културно-исторически туризъм и в частност с. Голям извор (чрез фотографии на емблематични обекти и предоставяне на информация);- изграждане на умения и познания у младежи в сферите на правата на човека и правата на хората със специални потребности. – популяризиране на възможности за стипендии, конкурси, летни школи за бъдещи специалисти, младежки инициативи, осигурени от организации в неправителствения сектор.

Благодарят на всички техни приятели, на Община Тетевен и на Кметство с. Голям извор, на институциите и организациите, с които партнират и на всички, за които каузата за бъдеще и развитие на младите хора от община Тетевен, подкрепени със знания, е важна.
Желаят на всички благословена Коледа и по-здрава, щастлива и успешна 2021 г.!

Дарение от книги за Васил Левски получи читалището в село Голям Извор

Свързани статии

Back to top button