Протестираха собственици и служители на частните траурни агенции в Ловеч

Собственици и служители на частните траурни агенции в Ловеч и граждани излязоха на протест пред сградата на Общината. Искането им е общинските съветници да преразгледат Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на община Ловеч, както и Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги в частта за траурните дейности. Протестиращите заплашиха, че ако това не се случи, ще спрат дейност в продължение на седмица. Недоволството е срещу високите такси и цени на погребалните услуги от страна на Общината. Обвиняват в монопол общинската бюджетна дейност „Обреди“. Поискаха и оставката на директора Таня Тинчева.

„Протестираме срещу няколко несправедливости. БД „Обреди“ прави монопол върху изкопаването на гробните места. Гробарите, които са наети на граждански или трудов договор към бюджетната дейност, копаят некачествени гробове, изнудват близките за пари. Тази услуга, това копаене, се заплаща с една много висока такса, която в най-добрия случай е около 300 лева по селата, а в града е още по-фрапантна разликата – 500- 700 лева“, каза за БТА Елица Пенчева, управител на траурна агенция.

По думите й напрежението е ескалирало, когато са им забранили, като траурни агенти, да вадят от Общината препис-извлечение от смъртния акт на покойниците. Това трябва да става само от близките или с пълномощно. „В такъв момент не бива близките да се занимават с това“, каза Пенчева.

Тя посочи, че в село Слатина, например, гробищният парк е заключен. По-рано днес репортер на БТА направи проверка на място и установи, че е заключена само голямата порта, на която е поставено съобщение. В него се посочва, че разкопаването на гроба и полагането на покойна се извършва само от общинската траурна агенция, а останалите погребални услуги от траурна агенция по предпочитание. Кметът на селото Ваня Стоянова посочи за БТА, че е решила да се заключва голямата порта на гробищния парк, тъй като частните агенции извършват погребения, без да съобщят в кметството, където се води регистър на починалите. Достъпът до гробищния парк не е преустановен, добави кметът.

Репортер на БТА провери гробищните паркове и в други населени места. В Йоглав и Горан, например, няма ограничение за влизане. Местни хора обаче се оплакаха, че са принуждавани да използват услугите на общинската траурна агенция.

Миналата седмица своето недоволство частните траурни агенции изразиха и на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч, на която поискаха преразглеждане на общинската наредби.

От Община излязоха с позиция до медиите, в която се посочва, че БД „Обреди“ осъществява дейността си при спазване на законодателството. Гробищните паркове се стопанисват от Общината Ловеч и никой друг няма право да се разпорежда с тази собственост. Ако някой го направи, се налага административен акт.

От администрацията отричат да налагат монопол.

На днешния протест представителите на частните траурни агенции поискаха да се срещнат с кмета на общината Корнелия Маринова. Във фоайето слязоха заместник-кметът Даниела Колев и секретаря на Общината Даниела Цанова. До нормален разговор и консенсус не се стигна.

Представители на частни траурни агенции в Ловеч искат промяна

Източник:
Видео Балабанова
Back to top button