Станислав Анастасов: Време, това е ключовата дума пред новото управление

Станислав Анастасов е  зам.-председател  на ПП „Движение за права и свободи“  и депутат в 46-то Народно събрание от област Видин. Запознахме се г-н Анастасов в село Борима, община Троян по време на празника на животновъда, където бе гост. Това  ни провокира да му зададем въпросите, които задаваме на всички новоизбрани депутати от област Ловеч.

СТАНИСЛАВ АНАСТАСОВ
Заместник-председател на ДПС с ресор „Зелен пакт – Европарламент, Либерални политики”. Той е роден на 5 юни 1983 г. Бакалавър по стопанско управление от СУ “Св. Климент Охридски”, магистър по политически мениджмън и публични политики от НБУ. Дългогодишен заместник-председател на Младежко ДПС с ресор „Международна дейност”. Вицепрезидент IFLRY-Internationa Federation of Liberal Youth Лондон. От 2012 до 2015 г. е бил кординатор в ISEEL – Балканска либерална мрежа. От 2012 до 2016 г. – член на ЦОС на Младежко ДПС с ресор „Международна дейност”. От 2013 до 2014 г. е бил съветник на министъра по икономиката, енергетиката и туризма, а през 2014 г. – министър на околната среда и водите. Бил е народен представител в мандата от 2014 до 2017 г. Заместник-председател на ПГ на ДПС. От 2016 до 2020 г. – член на ЦОБ на ДПС с ресор „Либерални политики”, а от 2017 г. до момента – член на управителния съвет на LIBSEEN. Владее 5 езика: английски, немски, руски, сръбски и френски.

– Честито и успех , г-н Анастасов! Започваме с традиционния въпрос – как се чувствате като избран народен представител?
– Не по-различно от преди. Има ангажименти, които поех по време на кампанията и сега правя план как да ги изпълня един по един. Някои, дребните, вече ги отметнах, работя над по-големите и бавни във времето.
– Вие сте ерудиран политик и сте наясно с въпросите свързани с политиката. Как виждате оттук нататък събитията на политическата сцена и Вашето място?
– Моето място не е толкова важно, колкото посоката, в която ще тръгне милата ни родина, България. Моделът на ГЕРБ е изчерпан и сега е важно не просто да има нови управляващи, а нов модел, който да възстанови демокрацията и институциите.
За да се случи това на България и е необходимо правителство, което да стои зад ясна програма за ускорено икономическо развитие, с ясни и кратки срокове. Българските граждани и българския бизнес просто нямат повече време за губене.
Време, това е ключовата дума пред новото управление.
– Смущава ли Ви, че Вие не сте от област Ловеч и ще трябва да защищавате интересите на гражданите от областта. Имате ли план за следващите си действия?
– Не, ни най-малко. Това, че съм народен представител от Видин, няма да сме спре да работя за Ловеч и да представлявам интересите и на избирателите на ДПС от област Ловеч и на всички граждани от областта.
Моят план е след Сговора за Видин да заработи и Сговорът за Ловеч. Само така може да има надпартиен диалог, който да работи в интерес на областта, на общините от областта и на хората от Ловешко. Това, разбира се има едно много важно условие – ние, избраните, да оставим егото си на заден план.
– Познавате ли бъдещите си колеги? Ще може ли да работите в екип в името на гражданите на България и област Ловеч?
– Познавам ги и имам доста ясна представа за всеки от тях. Независимо от действията на някои от тях по време на предизборната кампания, аз съм готов и ще седна на една маса с тях, така че проблемите на хората от областта да бъдат на първо място – пред егото ни, пред чувствата ни и пред отношенията ни.
– Прогноза за продължителността на 46-то народно събрание може ли да направите – като бъдещ депутат и човек, който е се занимава политика?
– „Поживьом увидим“ е тривиалният отговор. По-трудният, но правилният е, че зависи от нас и от това, какво ще свършим. Нашият фокус е само върху правителство с ясна програма и приоритети, обвързани с реформи в къси срокове.
– Притеснява ли Ви фактът, че българите очакват много, а реално може и да останат излъгани.
– Винаги има такъв риск с новите политически субекти. В случаят суверенът е поел риска, защото искаше промяна и тя обективно беше наложителна. Но по отношението на очакванията за някои стари политически субекти с нови имена и брандинг, в които заместници на Борисов са „лидери“ – няма как резултатът да е по-различен от този на субекта със старото име.
– Предсрочните избори дали е най-добрият вариант? Очаква се хората да не излязат да гласуват?
– Суверенът вече два пъти каза на висок глас какво иска. Ако трети път се направим, че не сме го чули и го попитаме пак, нищо чудно да се ядоса и да ни отговори нещо по-грубичко.
Ние Ви обещаваме,че често ще Ви питаме дали си изпълнявате предизборните обещания.
– И за финал – какво си пожелавате и какво на българските граждани и  от област Ловеч.
– Да си търсят поетите ангажименти, да си поставят исканията и идеите пред народните представители и ако някой от тях си позабрави задълженията – гражданите на Ловеч да бъдат активната страна.

Back to top button