Стартира трета фаза за подкрепа на бизнеса

Стартира трета фаза на програмата за подкрепа на бизнеса, засегнат от противоепидемичните мерки с предвидени нови 55 млн. лв.
964 хиляди лв. е подкрепата за фирми от Ловешкия регион до момента

 

Почти 964 хил. лв., като подкрепа с оборотен капитал, са изплатени до сега на фирми, регистрирани в Ловешкия офис на НАП. Финансиране по първа фаза на програмата в размер на 641 хил. лв., са получили 82 лица от Ловешкия регион, а по втора фаза са изплатени 323 хил. лв. на 64 фирми, като част от фирмите са получили финансиране и по двете фази.
В началото на следващата седмица стартира трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. До момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите две фази на програмата, допълват от НАП.
Трета фаза на програмата е свързана с удължаване подпомагането със средства за оборотен капитал на фирмите с преустановени дейности или обекти за периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г., съобразно заповедите на министъра на здравеопазването. Формулярите за кандидатстване в трета фаза ще се подават отново по електронен път през Портала за е-услуги на НАП и е-услуга „Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г.
От НАП съветват кандидатите, които искат проверката за допустимост на посочените кодове на икономическа дейност, съгласно КИД-2008, да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, да подадат отчетите си в НСИ преди да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП.
Допълнителни разяснения за приложимите периоди за кандидатстване, срокове и формуляри за участие във фаза три ще могат да бъдат намерени в специализираната рубрика „Подкрепа чрез оборотен капитал“ на интернет страницата на НАП от понеделник идната седмица.

Информация и съдействие клиентите могат да получат и на e-mail infocenter@nra.bg или на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

 

Автор:
Радосвета Коева
Източник:
НАО Ловеч
Back to top button