Видове зъбни импланти

Съдържание
  • Субпериостални импланти
  • Зигоматични импланти
  • Зигоматични импланти
  • Мини или тесни импланти

Поставянето на зъбен имплант не е краят на вашето приключение за грижа за зъбите. Може да се наложи да се подложите на няколко лечения, за да сте сигурни, че ще постигнете възможно най-добрите резултати.
Днешната статия ще ви предостави кратък преглед на различните налични видове импланти. Ще научите за ползите от всеки, както и за рисковете и свързаните с това усложнения.
Също така, може да разгледате някои подробности на следния линк – https://igdental.bg/implantologia.html

Ендостални импланти

За разлика от други процедури за дентални импланти, ендосталните импланти не могат да се свалят. Тези модели се поставят в челюстната кост, давайки на пациента сигурна основа за зъбна протеза. Те могат да се използват и за поддържане на протеза.

По време на процеса на поставяне, вашият орален хирург ще разреже венците, оставяйки малка дупка в костта. След това ще вкарат щифт в дупката и ще затворят венците върху нея, за да осигурят добро заздравяване.

След операцията, пациентите могат да получат белези или болка. В този случай, ледът ще помогне за намаляване на подуването. Може да се предпише и лекарство за болка. По време на периода на възстановяване, може да ви бъдат предписани антибиотици за лечение на потенциална инфекция.

През първата седмица след процедурата, трябва да ограничите диетата си до меки храни. Трябва също така да се уверите, че си миете зъбите добре. Неспазването му може да доведе до възпаление. Добре е да използвате паста за зъби на базата на силициев диоксид, за да сведете до минимум бактериите, които могат да причинят инфекции.

Субпериостални импланти

За разлика от традиционните зъбни импланти, субпериосталните зъбни импланти не са закотвени към челюстната кост. Вместо това, те се имплантират под венците. Тези импланти осигуряват дългосрочно решение за подвижни протези. Те са особено подходящи за пациенти с тънка или плитка челюст.

По хирургичен път, върху челюстната кост се поставя лека метална рамка. След това се закрепва на място с поредица от изпъкнали стълбове. Венците ще заздравеят върху металната конструкция и ще задържат изкуствения зъб на място.

В субпериосталния имплант, металната рамка е вградена под тъканта на венците. След като е на място, костта ще започне да се слива около металните компоненти. Това е процес, който може да отнеме от три месеца до шест месеца.

По време на процедурата, лекарят взема отпечатък от челюстната кост на пациента. Това ще помогне да се определи местоположението на подпорите.

Зигоматични импланти

Зигоматичните зъбни импланти, са чудесен начин да възстановите естествената си усмивка. Процедурата е предвидима, бърза и безопасна. За разлика от традиционните импланти, зигоматичните импланти не изискват костни присадки, повдигане на синусите или дълго време за зарастване.

Зигоматичните импланти са идеални за хора, които са загубили значително количество кост в челюстта. Тези пациенти често не могат да издържат традиционния имплант. Може да се наложи присаждане на кост. Алтернативно, пълен набор непосредствени зъби може да бъде прикрепен към зигоматичните импланти в същия ден на операцията.

Тези импланти са по-дълги и по-широки от обикновените. Това осигурява по-добра стабилност на заместващите зъби. Могат да се използват и за поддържане на зъбен мост. Дължината на зигоматичните импланти позволява закрепването да бъде по-близо до скулата.

В сравнение с традиционните импланти, зигоматичните зъбни импланти имат висок процент на успех. Имплантът е изработен от титан, който осигурява здравина и издръжливост. Той е съвместим с костта и е устойчив на гниене и счупване. Имплантите се поставят в челюстта от специалист хирург.

Мини или тесни импланти

В сравнение с конвенционалните импланти, зъбните импланти с мини или тясно тяло са по-малко инвазивни. Те са по-евтини. Освен това са по-гъвкави. Те могат да се използват за заместване на липсващи зъби и протези. Изработени са от висококачествена титанова сплав. Те са много надеждни и безопасни.

Поставянето на мини импланти, разбира се, е по-малко травматично за пациентите. Това намалява риска от хирургични усложнения и следоперативна болка. Процедурата обаче не е толкова проста, колкото традиционната стоматологична хирургия. За да се постигне успешен резултат, клиницистът трябва да определи вида на костното предложение и размера на натоварването.

По време на първата процедура, зъболекарят ще пробие малък отвор във венеца, за да постави мини импланта. След това това ще бъде затегнато със специализирани инструменти. Диетата на пациента трябва да бъде ограничена до меки храни през първите пет до седем дни. След това може да предпише лекарство за болка с рецепта.

Back to top button