Започна преустройството на Младежкия дом в Ловеч

Започнаха строително-монтажните работи по проект за преустройство на сградата на Младежкия дом в Ловеч за младежки, музейни дейности и други. В церемонията участваха кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, изпълнителят Владимир Йорданов, управител „Надежда Ви Строй“ ЕООД, арх. Емилия Христова, проектант и авторски надзор, и Пламен Зорков, ръководител на проекта, съобщават от общинската администрация.

Младежкия дом в Ловеч

„Това е едно знаково място за Ловеч от 1975 година насам и сега чрез проекта ще го наситим с много дейности и живот. Вярвам, че всичко ще бъде изпълнено качествено и в срок. Така че не по-късно от края на ноември 2023 г. да открием новия център на културния живот в града“, каза Маринова, цитирана от администрацията.

Дейностите по сградата включват промени в разпределението на всички етажи, обособяване на функционални зони, внедряване на мерки по енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда. Ще има зона за Регионалния исторически музей; фондохранилище на художествената галерия и зона за игра на закрито. Ще бъде изградена и мултифункционална зона, лабораторни и арт занимания. Предвидена е кафе-сладкарница. Промяната на фасадата е с максимално запазване на съществуващата каменна облицовка и нова дървена обшивка по еркери и отвори, с цел адаптация към средата на кв. „Вароша”.

Проектът се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта с оборудването и обзавеждането е над 5, 72 милиона лева. Продължителността е 28 месеца, строителните дейности се очаква да завършат до 4 декември 2023 г., посочват още от Община Ловеч.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button