145 години от гибелта на Велчо Ночев

145 години от гибелта на Велчо Ночев в село Велчево, Община Априлци, бе отбелязано с възстановка.

На 3.07.2021 г. село Велчево, община Априлци почете своя патрон Велчо Ночев – герой от Новоселското въстание, част от Априлската епопея през 1876 г.
Честването започна с вдигане на националния флаг и величието на химна на България, придружено с поставяне на венци пред паметника на героя от кметство Велчево, Община Априлци, Общински съвет Априлци и граждани. Гости на събитието бяха служители на община Пордим.

НД “Традиция“ зарадва гостите на събитието, в синхрон с майсторството на водещия Живко Желев. Организацията доказа още веднъж единството си и това, че милее еднакво силно за съхраняване на историческата памет във всички кътчета на Родината.

Клоновете на НД“Традиция“ от Карлово, Сопот, Копривщица и Златица, заедно с част от местната НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево, поднесоха вдъхновено на зрителите историческата възстановка за живота и делото на Велчо Ночев.

Поклон пред паметта на големия революционер и участник в създаването на Новоселската република Велчо Ночев, обесен на 2 юли 1876 г. в град Севлиево, с още петима въстаници!

Днес, 145 г. по-късно, урокът по обединение остава най-важният завет за нацията.

Велчо Ночев е роден през 1835 г. в махала Данковци (дн. с. Велчево, Троянско). След смъртта на баща си, когато е на 15 години се препитава като овчар. Отличава се с буен и непокорен характер. Убива османски чиновник, който се проявява със злоупотреби при събирането на данъците. Заминава за Добруджа, където работи като наемен овчар.

След завръщане в родния край се включва в организираната националноосвободителна борба. Участва в работата на Новоселския частен революционен комитет на ВРО.

По време на Априлското въстание (1876) в района на село Ново село е избран за подвойвода и стотник. Участва в създаването на Новоселската република. Притежава съвременно за времето си оръжие и се отличава с точното си стрелба. Проявява се с грамотно командване в боевете при „Дебневския боаз“ и връх „Марагидик“.

След погрома на въстанието се укрива и при предателство е заловен. Осъден е от Търновския военнополеви съд на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 2 юли 1876 г. в град Севлиево. Обесен е заедно с Ради Попмихов, Павли Венков, Никола Дабев, Христо Филев и Иван Преснаков.

След Освобождението от османско владичество на неговото име е наименувано новосъздаденото село Велчево,  тогава Троянска община, сега община Априлци. Тук е издигнат негов паметник през 1969 г.

Back to top button