Българският патриарх Неофит отправи послание на Бъдни вечер

Българският патриарх Неофит отправи послание на Бъдни вечер преди един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово.

Ето и цялото обръщение на Негово Светейшество:

„Възлюбени в Господа чеда на светата ни църква!

В навечерието на светлия празник на Христовото Рождество отново съпреживяваме дългоочаквания младенец, за чието идване човечеството се подготвя още от времето на праотците с вяра и съкровена надежда за изпълннието на даденото от Бога обещание.

Прекланяме се пред величието на неизповедимия Божи промисъл, споделяме удивлението на ангелското войнство и радостта на витлеемските пастири, удостоени да са първи свидетели на рождението по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Мислено се пренасяме в покрайнините на Витлеем, където пещерата става първи земен дом на богомладенеца, а скромните пастири и безсловесните животни – негово първо земно обкръжение.

В тези часове на очакване по традиция роднини прииждат отблизо и далеч, за да бъдем събрани в семеен кръг около постната трапеза в уюта на домашното убежище, защото това е най-семейният от всички празници – когато най-осезателно чувстваме силата на семейството и свързаността си с него. Именно затова всяка година на този ден църквата призовава своите верни да отворят сърцата си и за всички онези, които по един или друг начин живеят лишени от дома, семейната среда и най-обикновеното човешко внимание, които изпитват различни материални затруднения, понасят глад, жажда или студ и не биха изживели истински празника на Рожедството.

Ако не им бъде протегната ръка за помощ и не чуят дума за утеха, в Светото евангелие Господ Исус Христос ясно свидетелства, че грижата за всички тях е по същността си грижа за Самия Него: „гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте…“ (Матей 25:34). И обратно – отказът да им обърнем внимание представлява всъщност отказ от Самия Него.

Дните около празника на Рождество са особено подходящо време да си припомним тези думи на Спасителя и да се опитаме да ги въплътим в любов и безкористна подкрепа – за страдащите, които са винаги близо до нас.

Светът в който живеем, независимо от своя материален и културен напредък, продължава и днес да бъде свят на болка и тъга, на правда и незачитане на човешката личност. Бог ни се открива по най-непосредствен начин – в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие. Ето защо свят, който пренебрегва и забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога.

Нека светлината, мирът и съвършената любов, донесени с раждането на Христа да бъдат с всички нас и божественият младенец да ни дарува благодатта си! Благословена да бъде традиционната постна трапеза на Бъдни вечер!

Честит празник! Честито Рождество Христово!“

Back to top button