Без събор на „Петрова нива“

Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрoва нива тази година  се проведе като поклонение по повод 117-та годишнина от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание.

Причината е извънредната епидемична обстановка в страната. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев, но на него  присъства вицепрезидентът Йотова.

Химнът на Странджа огласява всяка година през август историческата местност Петрова нива, където преди 117 години се е взело решението за избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Десетки тракийски дружества от цялата страна се включиха в честванията, но тази година бе по-различно, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

Официалната програма  започна в 13.30 със Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм костницата “Света Петка“.

Началото бе огласено с камбанен звън от всички храмове на територията на община Малко Търново

В 14 часа бяха  поднесени цветя  от на паметника и след това откриване на единствената изложба картографска.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.
Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов.

Всяка година Съборът на Петрова нива е огласян от химна на Странджа – „Ясен месец“.

Песента описва кървавата драма в село Сърмашик, днес Бръшлян, през 1903 година. След предателство, четата на тракийския войвода Пано Ангелов е обградена от редовна турска войска. Почти всички четници са избити, както и самият Пано Ангелов. След това тялото му е изложено в конака в Малко Търново за назидание.

Героят не остава забравен, а геройството му, както и това на всички борци за свободата на Одринско и Странджанско, остават в историята чрез песента „Ясен месец“. Текстът е дело на друг тракийски революционер – Яни Попов, а въздействащото изпълнение е на Сава Попсавов.

Свързани статии

Back to top button