Митрополит Гавриил благослови Априлци (видео)

Нямаше традиционното литийно шествие и многото посетители на манастир „Света троица“, дошли да се поклонят пред новоселските мъченици на този ден.

Светата литургия беше отслужена в храма, където присъстващите се докоснаха до иконата, светия кръст и получиха причастие от Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил.

Той се обърна със специално слово към априлчани, което можете да видите приложено в кратко видео тук!

Всички ние се помолихме душите на новоселските мъченици, намерили своя вечен божествен покой, да бъдат наша подкрепа в трудните времена, които преживяваме днес като нация. Времена на каляване, обединяване и проправяне път на едно Ново време!

В ранният следобед на този ден Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, прочете молитва за българския народ и преодоляване на заразата Коронавирус от височината на огромния метален кръст, в местността Кръста, квартал Ново село. Молитвата започна с неповторимия Псалм 91 от Библията, една от най-могъщите и силни християнски молитви. В ръцете на митрополит Гавриил блестеше огромният специален кръст, в който е инкрустирано парченце от разпятието на Христос. Пред нас се ширеше величествената гледка на Балкана – свидетел на целия исторически път на българския народ, с всички горчилки, падения, възторзи, величия, военни победи, пролята кръв…..!
Желанието ни е с общи усилия да изградим на същото място в местността Кръста параклис, където да бъде провеждано традиционното литийно шествие на 9 май идните години, след преодоляване на пандемията!
Нека в този ден се помолим отново да дойдат нови и по-добри времена за България, да се обединим в мислите си и бъдем заедно, да усетим с душите си, че твърдостта, величието и героизма на нашите прадеди никога не са ни напускали! Новоселските мъченици ще бъдат винаги с нас – когато реализираме дела, които са добри за всички ни, когато възрожденският пламък за промяна отново заблести в очите ни, когато пожелаем да оставим след себе си светла диря, ала най-вече когато си спомним че една птица пролет не прави, нито една пушка – революция!
По време на молитвата прекрасният връх с женко име Марагидик – символ на Априлци, облят от слънчева светлина и защитен като в прегръдка от високите бели била на Балкана, разгръщаше цялата си пролетна прелест и ни уверяваше, че Божията любов винаги е била тук, в устойчивия и здрав български дух ….. още от времето когато по билото му са вървяли български войни, търновски боляри и хайдушки чети!
Свещ – в олтарите, светлина – в душите. Нека светим с най-доброто от себе си!

Източник:
Пресцентър Община Априлци
Back to top button
Close