Инициативен комитет от с. Малиново предлага изграждане на монумент

Инициативен комитет от с. Малиново предлага изграждане на монумент в памет на загиналите авиатори от Ловешкия край

Монумент в памет на загиналите във войните авиатори от Ловешкия край да се изгради в с. Малиново предлага местен инициативен комитет. Идеята оповести вчера на заседание на областната комисия „Военни паметници“ Гриша Генов, председател на областната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ловеч, която работи съвместно с инициативния комитет по замисъла.

В Малиново вече има паметник на загиналите във войните местни жители, както и паметна плоча на летеца-изтребител Христо Арнаудов, затова намерението е там да се изгради мемориален комплекс. Инициаторите са проучили, че във войните за обединение са загинали 12 пилоти от Ловешко, бранейки небето на България, част от тях загубили живота си през 1944 г. във въздушен бой над София като самия Арнаудов. Установили са още, че в летище Крумово е наличен катастрофирал вертолет МИ-17 с отпаднала необходимост, за който ще се направят постъпки пред Министерството на отбраната да бъде предоставен за изграждане на монумента.

За да се случи всичко това, предстои изготвяне на идейно-художествен проект с визията на мемориалния комплекс, количествено-стойностна сметка и след решение за изграждането му от общинския съвет в Ловеч внасяне на документацията в областната комисия „Военни паметници“. При одобрение на проекта комисията от своя страна го предлага за съгласуване в Министерството на отбраната за вписване в регистъра на военните паметници.

Жители на Малиново: да има вода в цялото село

Back to top button