На Въведение Богородично един от престолите на катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч отбелязва храмовия си празник

На Въведение Богородично един от престолите на катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч ще отбележи храмовия си празник със Света литургия. Ще я отслужи Ловчанският митрополит Гавриил, съобщи отец Михаил Ковачев, председател на храма.

Той припомни, че църквата, разположена в приземния етаж на катедралата, е осветена преди седем години, още преди основният престол и катедралата да бъдат завършени напълно.

По думите на отец Михаил Въведение Богородично е един от 12-те най-големи празници през годината. На този ден честваме свещеното събитие на въвеждането на Пресвета Богородица в Божия дом от нейните праведни родители, когато е била на тригодишна възраст, за да се подготви тя за своята велика мисия – да стане майка на сина Божий. „По примера на нейните родители и по нейния пример трябва ние да градим и своите християнски семейства, т.е. да подражаваме на праведните Йоаким и Анна, да се стараем по всякакъв начин да ограждаме децата си с Божията благодат и да ги възпитаваме в християнския закон, така че те да подражават на добродетелите на Пресвета Богородица“, каза отец Михаил.

Освен Въведение на Пресвета Богородица, на 21 ноември Българската православна църква отбелязва и Деня на християнското семейство.

„Това не е случайно, защото семейството на Пресвета Богородица са вечен пример, образец за истинско християнско семейство, което води чист живот, спазващ Божия закон“, каза още духовникът. По думите му християнското семейство трябва да бъде част от това на църквата, от благодатното пространство на Божия дом, в който на този ден е била въведена малката Пресвета Богородица.

Въведение Богородично

Автор:
Даниела Балабанова
Източник:
БТА
Back to top button