Откри се първия кулинарен фестивал „ВКУСОВЕ С ТРАДИЦИЯ“

На 5-ти септември /събота/ 2020 г. в центъра на гр. Априлци  се проведе първият по рода си кулинарен фестивал под мотото „ВКУСОВЕ С ТРАДИЦИЯ“
Събитието се организира от екипа на Местната инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин с любезното съдействие на Община Априлци.
Това е първият от поредицата фестивали, които предстоят да се проведат в гр. Троян на 19-ти септември и в гр. Угърчин – на 3-ти октомври тази година.
Мероприятията се провеждат в изпълнение на проект по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие”, с финансиране от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. посредством Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.
Проектът е с наименование „Популяризиране на традиционните храни и рецепти на териториите на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“, като неговото изпълнение стартира през есента на 2019 г.
Основната цел на проекта е: Утвърждаване на традиционните местни храни и рецепти на териториите на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“ чрез съвместни дейности за тяхното популяризиране и насърчаване на кулинарния туризъм.

Първият кулинарен фестивал бе открит от кмета на Община Априлци инж.Кукенски и Цанко Спасовски – МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“. Гост на фестивала не народният представител инж.Иван Миховски

Участваха Духов оркестър“Децата на Априлци“ при читалище „СВЕТЛИНА -1895г“ кв. Ново село; Читалищата „ПЕТЪР БЕРОН“, кв. Зла река, „БЪДЕЩЕ“, кв. Острец, „ПРОСВЕТА“, кв. Видима, „СВЕТЛИНА -1895г“ кв. Ново село с продължение на хора и ръченици за всички гости и посетители на фестивала.

Бяха представени  рецепти на изложените местни храни от прекрасния водещ Живко Жечев:
1 – Печено прасенце – Ресторант „Центъра“;
2– Чукан боб със сланина – Семеен хотел „Дом Д-р Църов“;
3– Десерти – Милен Тенев;
4 – Храни от плодове, предложени по атрактивен начин;

5– Пържена пъстърва – „Еко рай – реката“;
6 – Печено агне – Мирослав Пандуков;
7 – Катък и овче сирене – ЗП Младен Колев;

Всички  присъствали на първото по рода си събитие за областа дегустираха на произведените местни храни. По време на кулинарния фестивал посетителите се насладиха на презентираните ястия на щандовете за дегустация.  Фестивалът завърши с хора и ръченици за всички гости и посетители на фестивала

Събраната информация ще бъде систематизирана, обобщена и отпечатана в сборник с традиционни местни храни и рецепти и карта на местата на територията на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“, в които ще се предлагат. Сборникът ще съдържа освен данни за традиционните храни и рецепти, също така и контакти на производители и ресторантьори; местата за производство, приготвяне и предлагане; културни традиции в приготвянето и предлагането на местни храни и рецепти; маршрутите за посещение и дегустация на традиционните местни храни; кулинарен календар на събитията на териториите, свързани с традиционни храни и рецепти.

Галерия от снимки:

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана Троян Експрес в Събота, 5 септември 2020 г.

Свързани статии

Back to top button