Кумичка на Пролетния празник „Цветница 2022“ в Ловеч стана Мирослава Карамишева

Кумичка на Пролетния празник „Цветница 2022“ в Ловеч стана Мирослава Карамишева (16 г.), танцьорка в Младежки състав при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс. Нейното венче беше най-бързо в пролетните води на Осъм и, според народното поверие, тя е избраницата.

Честит празник на всички и нека Господ ни дарува с  много благодатни и успешни години, обърна се към хората  Ловчанският митрополит Гавриил. По-рано в неделния ден той  отслужи Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На сцената Мирослава получи от кмета Корнелия Маринова корона от пролетни цветя и традиционен подарък за здраве. Момичето е ученичка в девети клас в Профилираната природо-математическа гимназия и танцува в състав „Ловеч“.

Кметът на Ловеч каза: „Символно е нейното име, защото Мирослава  означава слава на мира и мир на света. Пожелавам благополучие и здраве във всеки дом!“

Преди това имаше празнично шествие от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ до Богоявленския мост. След ритуала „По вода“ шествието стигна до сцената в Бившата казарма.

Сред официалните лица бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Даниел Колев, Ловчанският митрополит Гавриил,  депутати.  Шествието бе водено от Общинския духов оркестър, който изпълняваше фолклорни мотиви. Включиха се и танцьорите от Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“. Водещ бе актьорът Георги  Трайков.

Празничната програма предложи  още концерти в Бившата казарма и на сцената на пл. „Тодор Кирков“.

Следобед бе танцовият спектакъл „Това сме ние“ на формация „Елика“ от Пловдив на площада в кв. „Вароша“. Музикалният театър на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“  представи българската народна приказка  „Момче и вятър“.

Концертът  на Райко Кирилов с танцова формация „Самодиви“, част от програмата „Цветница 2022“ в Ловеч, бе преместен от пл. „Т. Кирков“  в двора на Бившата казарма. Веднага след него е концертът на НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“

Дъждът и ниските температури в неделя се опитаха да торпилират пролетния празник, но въпреки това музикалната програмата с малки промени  бе изпълнена.

Back to top button