Кметът на Община Ловеч даде старт на данъчната кампания за 2023 година

Един от първите граждани, които на 9 януари 2023 г. платиха своите задължения към дирекция „Местни приходи“ на Община Ловеч, е кметът Корнелия Маринова. По традиция тя винаги прави това в първия ден, в който системата е готова. Преди обед тя посети службата и се издължи към бюджета чрез постерминал.

„Приключихме с 2022 г., направени са облозите по всички видове данъци и такси. От понеделник гражданите могат да плащат задълженията за данък МПС, данък недвижими имоти и такса битови отпадъци“, обясни Христо Тотев, директор на „Местни приходи“.

В събота и неделя е направено облагането, защото тогава не функционират работните станции. Така на практика дирекцията стартира кампанията за събирането на местните данъци и такси. Официално данъчната кампания 2023 г. започна на 9 януари и дирекцията има пълна готовност да посрещне гражданите. До края на януари се подават патентни декларации, има и отстъпка.

Плащането може да е на две равни вноски: първа вноска – до 30.06.2022 г., втора вноска – до 01.11.2022 г. Ако се плати всичко до края на април, се ползва 5 % отстъпка от размера на годишното задължение. На предплатилите таксата за битови отпадъци за цялата година, се прави отстъпка 3 на сто от размера на годишното задължение.

Вече шеста година всички кметства на населените места на територията на Община Ловеч са включени онлайн в информационната система на Община Ловеч, модул „Местни приходи“ и могат да плащат на място. Така жителите на селата нямат необходимост да посещават общината в Ловеч, за да плащат кеш.

Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, вторник, който е първият работен ден след почивния 30 април.

Back to top button