Новото строителство и имотите в Ловеч: тенденции и причини

Ловеч е областен град – част от Северозападния регион на планиране, който обаче сякаш остава в сянката на близкия по-голям такъв Плевен. Покачването на цените на имотите обаче е факт и тук. Темповете са по-ниски от тези в по-големите градове на страната, а търсенето все още е значително по-малко, но някои фактори представляват реална възможност това да се промени.

Разглеждаме статистиките в Ловеч, както и данните от Realistimo – сайта за недвижими имоти в Ловеч, за да направим изводи за ситуацията на ловешкия пазар на имоти.

Малко нови сгради и малка полезна площ на имотите ново строителство

Малко нови сгради и малка полезна площ на имотите ново строителство – това са едни от открояващите се характеристики на града. Едва 28 разрешителни за строеж са издадени в Ловеч в периода април – юни 2022 г. По същото време започва изграждането само на 14 сгради, а 16 са въведени в експлоатация. От тях най-голям е делът на еднофамилните къщи. Що се отнася до многофамилните жилищни сгради обаче, преобладават маломерни апартаменти с площ до около 60 кв. м.

Така може да се каже, че тенденцията е в града да се строят малко нови жилищни блокове, но и малко къщи. Основен дял от жилищния пазар заемат продажбите и наемите на вече съществуващи имоти.

Големи колебания в цените и броя на сделките

Един поглед към обявите в портала Реалистимо показва, че има много голяма разлика в цените на имотите в Ловеч. Докато в централната градска част цената на квадратен метър е около 1000 евро, то в по-малко престижните части на града тя може да спадне до 200 евро за квадрат. За такава цена може да се закупи дори и къща, която обаче ще се нуждае  от сериозен ремонт и подобрения.

Колебания има и в броя на сделките, показва Имотният регистър. Като цяло, те не са много – варират между 500 и 550 за тримесечие. Докато обаче броят им се покачва през периода април – юни тази година спрямо януари – март, забелязва се спад спрямо второто тримесечие на 2021 г. с почти 8%.

Все пак покупко-продажбите водят пред сделките за наемане на имот – по отношение на жилищата, те са много малко. Причините могат да бъдат обобщени по следния начин:

  • предвид невисоките цени на имотите в града въобще, наемната цена би била много ниска, което прави отдаването на имот нерентабилно;
  • условията за финансиране на сделки с недвижими имоти на българските банки са много добри, а вземането на ипотечен или жилищен кредит все още е относително лесно – така хората предпочитат да купят жилище и да осигурят собственото си бъдеще и това на децата си.

По отношение на наемите на офис площи, в идеалния център на града такива се намират за под 10 евро на квадратен метър.

Кои фактори могат да променят картината

Съвсем скоро е възможно да настъпи реално раздвижване на пазара на недвижими имоти в града благодарение на два проекта – на първо място, автомагистрала “Хемус” се очаква да бъде продължена именно в посока Ловеч, а на второ вече е факт първата копка на бъдещия завод за електромобили.

Така подобрената инфраструктура и повечето работни места ще направят града притегателен център и за млади семейства с деца. Не на последно място, значение за това имат и добрите възможности за образование, които има в Ловеч – тук се намира филиал на Техническия университет в Габрово.

Може да се каже, че сега именно е моментът за инвестиция в недвижим имот в Ловеч, тъй като гореспоменатите промени ще доведат вероятно, и до повишаване на търсенето, но и до покачване на цените на жилищата в града.

От Реалистимо отчитат че много хора от Ловеч и областта търсят да закупят жилище в съседния град Плевен. Търсят се предимно апартаменти

В платформата за недвижими имоти Реалистимо намират място обяви за покупко-продажба и наем както от физически лица, така и от агенции за недвижими имоти. Има и информация за организираните от частни и държавни съдебни изпълнители търгове.

Back to top button