Павел Георгиев извади Богоявленския кръст в Ловеч

По традиция и тази години великият Господски празник Богоявление бе отбелязан особено тържествено в град Ловеч. Св. божествена Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил в съслужение със ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Андроник Попов.

След богослужението на площада пред храма беше отслужен Велик Богоявленски водосвет, като на водосвета съслужиха и ст. ик. Кънчо Кабадийски, ст. ик. Вениамин Павлов и прот. Тихон Борисов. След водосвета митрополит Гавриил поздрави присъстващите с великия християнски празник Богоявление. Той каза, че на река Йордан е била открита тайната на светата Живоначална Троица, когато Божият Син, Който е станал и Син Човечески, излязъл от река Йордан, Св. Дух във вид на бял гълъб се спуснал върху Него и небесният Отец е засвидетелствал присъствие със Своя глас, защото е казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ Чрез Кръщението Господ е осветил водното естество и искал да ни покаже колко е важно да приемаме тайнството Кръщение.

Богоявленската св. вода е най-силно средство, което помага на човек в борбата му с нечистите духове, против разни изкушения, болести и скърби. Да пием от нея с благоговение, да се поръсим и поръсим нашите домове.
След словото бяха осветени бойните знамена и с литийно шествие се насочихме към Богоявленския мост, от който Ловчанският митрополит Гавриил хвърли св. Кръст в река Осъм.

Светият кръст в Ловеч бе спасен от Павел Георгиев (19 г.), след като бе хвърлен от Ловчанския митрополит Гавриил от Богоявленския мост в река Осъм. В ритуала на 6 януари 2023 г. участваха още 20 смели младежи.

Павел се включва в надпреварата за втора поредна година, мислел този път да замине за Калофер, но предпочел пак родния град. Той живее в Ловеч, учи първа година в Хранително-вкусовия университет в Пловдив. Павел се интересува от бойни изкуства и музика, иска да стане актьор и да се занимава със земеделие.

Щастливецът бе приет от Корнелия Маринова в кабинета на кмета, където му бе дарена кошница с плодове и парична сума. „Днешният хубав празник Йордановден е знак за здраве и благополучие за всички хора, които вярват в българското, в традицията, в силата на духа. Пожелавам ти всичко, което желаеш, да се сбъдне“, каза на Павел Корнелия Маринова. Младият мъж получи награда и от митрополит Гавриил.

Празникът Богоявление бе организиран от Община Ловеч, Ловчанска Света Митрополия и Военен гарнизон Ловеч. Строят бе приет от полк. Светослав Църовски, началникът на Военен географски център – Троян. Сред официалните лица председателят на ОбС Петър Цолов, зам.- кметът Венцислав Христов, областният управител Светослав Славчев, Иваничка Буровска – началник на РУО – Ловеч, заместник-командир на КЛП полк. Людмил Тончев, подполк. Красимир Костов, началник на Военно окръжие – Ловеч, подполк. Теодоси Томанов – началник на ВФ 24480, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР и др.

Празникът започна със Златоустова света литургия в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. След това митрополит Гавриил отслужи Велик водосвет и освети бойните знамена. В строя бяха членове на Национално дружество „Традиция” – регионален клон, както и военнослужещи от ВФ 24430 – Троян, ВФ 24480 и от новото ВФ 57260 – Ловеч.

Присъстващите пред храма участваха и в литийно шествие до Богоявленския мост, начело с духовия оркестър на Община Ловеч с ръководител Тотко Рогашки. Празникът започна със Златоустова Света Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от митрополит Гавриил в съслужение със свещеници.

Прочетете също:
Close
Back to top button