Празник на православния храм „Свети пророк Илия“ се състоя в село Пресяка

Празник на православния храм „Свети пророк Илия“ в село Пресяка, община Ловеч, се проведе на 22 юли 2018 г. (неделя). Литургия за празника отслужи ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки, енорийски свещеник на селото.

Гост на тържеството бе кметът Корнелия Маринова, която поздрави всички присъстващи с големия празник на храма. Кметът на Ловеч говори и как ще бъдат довършена работата по иконописите. След това бяха осветени три казана курбан в двора на църквата.

Организатори на празника са кметството на селото, читалищното настоятелство и и църковното настоятелство на храм „Свети пророк Илия“. На празника присъстваха още дарители и участници в изграждането на новия храм, както и спонсори на празника.

Кметът на селото Валентина Цвяткова също приветства присъстващите, като изрази благодарност към всички хора, помогнали да се осъществи тазгодишния празник. Тя благодари на всички дарители досега, като посочи и техните имена.

Празникът внесе много радост и удовлетворение в сърцата на всички присъстващи.

Храмът в Пресяка съществува от далечната 1942 година и е преживял много и различни периоди, като най-тежък от тях е този от 2000 г. до 2015 г. За 15 години той остава затворен, докато с помощта на много благодетели е възобновен и отново отвари врати на 25 юли 2015 година.

Храмът е бил осветен още през 1942 година от митрополит Филарет. Почти оттогава енорийски свещеник в този храм е отец Васил Цанков. Той служи до 2002 година, когато е освободен поради напредналата му възраст и влошено здраве.

През зимата на 2000 година покривът на храма се срутил. По милост Божия това става няколко часа след неделна Света литургия, когато всички хора са си заминали и и никой не е посрадал.

Комисия от специалисти установява, че стените на храма са в опасност от срутване. Камбанарията на храма е в отделно строително изпълнение, със здрави колони и основи и е взето решение тя да се запази. С разработването на нов проект за храм са натоварени архитект Пенка Серафимова, инж. Кино Кинов – конструктор, и инж. Ралица Цанкова от Ловеч, като те работят безвъзмездно.

На 15 октомври 2008 година бе положен основен строителен камък на новия храм на мястото на стария. Основни организатори по изграждането на новия храм “Свети пророк Илия” в с. Пресяка са тогавашният свещеник Петър Илев и „Агромехсервиз” ООД, гр. Ловеч, с управител Цанко Цанков и технически ръководител на обекта Петър Иванов.

Бог да прости отец Петър и арх. Пенка Серафимова. Основни източници на средства за извършените строителни работи са Комисията по бедствия и аварии – 100 000 лева и Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет – 9 000 лева; „Агромехсервиз” ООД, гр. Ловеч – около 50 000 лева; 13 000 лева от сеч на собствени църковни гори; 1 000 лева от ПП ГЕРБ; 1 500 лева от Радка Печева и нейния съпруг, Бенан от Франция; 500 лева от Пламен Петров, живущ в Канада, още едно дарение от ПП ГЕРБ за 1000 лева и още много други дарители.

При грубия строеж са използвани 5 тона цимент, дарени от „Златна Панега Цимент”.

Изработката на новия дърворезбован иконостас, реставрацията на запазените стари икони и стенописите са с автор Димчо Димитров.

Сред имената на по-големите дарители са и Корнелия Маринова; Стефка Христова; д-р Георги Ботев; Петко Игнатов, Ценко Тодоров, Цветелин Кочев и други. През последната година средства дариха Сем. Йонита и Петър Йотови, Борислав Петков, Станка Нечкова и Деница Ангелова.

Back to top button