Празник на баклавата в Малиново

Празникът на баклавата в с. Малиново събра майсторите на сладкия десерт

Празникът на баклавата в с. Малиново, община Ловеч, отново събра в събота, 3 октомври, майсторите на сладкия десерт. Събитието се проведе за девета поредна година, като представя умението не само на местните хора, но и на околните селища. В тричленното жури участва и инж. Тони Паричев, директор на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“ в Община Ловеч.

Скъп гост на празника бе заместник-кметът на Община Ловеч Цветан Георгиев. От името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова бе прочетен поздравителен адрес до кмета на Малиново Ибрахим Абдиев. В него се казва:

„Вашето село стана национално известно със своите майстори на това най-сладко изкушение. Вие продължавате една шествековна кулинарна традиция, предавайки я на следващите поколения. Всичко това поддържа жив духа на селото, прави го привлекателно място за млади и стари, привлича нови приятели и съмишленици. Не на последно място празникът стимулира етническата толерантност, което е много важно. Ръководството на Община Ловеч и в бъдеще ще подкрепя подобни инициативи, които развиват нашето културно наследство в цялото му многообразие и богатство. Желаем Ви здраве, благоденствие и още много бъдещи поводи, които да радват жителите и гостите на Вашето красиво село!“

Празникът отличи две момичета като най-млад кулинар, най-красивата баклава дойде от село Борима. От домашно приготвените баклави най-добра беше продукцията на Шукрие Караджова. А за най-много приготвени баклави беше отличена Атидже Тейзиева.

Източник:
Снимка БНР

Свързани статии

Back to top button