Президентът Радев ще присъства на възпоменталния събор на „Петрова нива“

125 години организирано тракийско движение в България

Президентът на Република България  Румен Радев и  вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие на възпоменателния събор на „Петрова нива’ – Странджанското оборище утре,  на 21 август 2021 г. , по случай  118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Ще присъстват консулите на Русия, САЩ, видни личности.

Утре  в 13:00 часа  ч. в експозиционното пространство на Музей на историческата местност  ще бъде открита документалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“, посветена на бележитата годишнина. Изложбата е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на Дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

В хронологично-тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

За създаването на експозицията са използвани архивни материали, книги, албуми, периодични издания от епохата, електронни ресурси и др.

Програмата на честванията е следната:

10:30 -11:00 Пети фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“

13:00 Откриване на документална изложба „125 години организирано тракийско движение в България“

13:30 – 15:30 Научна конференция „125 години организирано тракийско движение в България“

15:00 Туристически поход „По стъпките на преображенци“ – Параклис „Св. Илия“ – село Стоилово – река Велека – Петрова нива (продължителност около 2 часа)

17:00 Голямо странджанско хоро

17:30 Посрещане на участниците в похода „По стъпките на преображенци“

18:00 Награждаване на лауреатите от Петия фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“

20:00 Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костница „Света Петка“

20:30 Откриване на възпоменателно тържество пред мемориала. Заря-проверка

21:00 Празничен концерт с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър „Жарава“.

Честванията на „Петрова нива“  са под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев.

Традиционни организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества – Бургас.

 

Back to top button