Путин призна независимост на ДНР и ЛНР

Руският президент Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) . В дълго обръщение към руснаците по телевизията тази вечер той даде своя трактовка на исторически събития, които по думите му са основание на Русия да признае двете самопровъзгласили се републики.

Путин незабавно подписа укази за признаването им и след това сключи с „президентите “ им Денис Пушилин и Леонид Пасечник договори за дружба, сътрудничество и взаимна помощ, като поиска от Федералното събрание бързо да ги ратифицира. Това означава, че по „молба“ на ДНР и ЛНР би могъл да прати войски да ги отбраняват от украинската армия.

В подкрепа на това решение са се изказали всички членове на Съвета за национална сигурност, който заседава днес.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР.

„Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение“, каза Мишустин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Премиерът подкрепи предложението за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, ако няма напредък в преговорите.

По-рано днес лидерите на двете самопровъзгласили се републики изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с молба Русия да признае тяхната независимост.

Цитиран от ТАСС, Путин подчерта, че Съветът за сигурност обсъжда въпроса за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, а не въпроса за влизането им в състава на Русия.

Back to top button