Рецепта за козунак на Катето Евро

Катерина Евро разкри своята тайна за вкусен и пухкав козунак. Рецептата за козунак на Катето Евро се предава от поколения в семейството и й е завещана от баба й Александра през май 1980-а.

Ако още се чудите по какъв начин да приготвите вкусното, пухкаво и сладко изкушение за всички сетива, което е типично именно за Великден, то задължително трябва да пробвате рецептата на опитен кулинар, като Катето Евро.

Актрисата споделя всичките си тайни и обещава, че всички ще си оближете пръстите с това изкушение.

Необходими продукти:
1кг брашно, 6 яйца, 330 г захар, 250 мл масло и олио, щипка сол, ½ кубче мая, 250 мл хладко мляко, 2 лимона настъргани, 1 ванилия.

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват в купа на ръка. Маята предварително се добавя към хладкото мляко и се оставя на топло място, за да шупне. След това се прибавя към вече разбитите яйца и захар.

С бъркане се добавя сместа от масло, свинска мас и малко олио. Настъргват се вътре корите на два лимона и се добавя ванилия. Брашното се изсипва на порции, като се бърка внимателно. Накрая се омесва ръчно.

Пропорциите са много важни и трябва да се спазват стриктно, категорична е Катето Евро. “Не става много сладък, но ако се сложи повече захар, не бухва и става на конци”, казва актрисата.

А тайната за меките и ароматни козунаци се оказа смес от масло, свинска мас и малко олио. Днес тя използва концентрат от ванилия, който си е закупила от топла дестинация, където се открива растението.

Добре е козунакът да се приготвя в топло помещение. Може да се сложи да втаса във фурната на 50 градуса. “Най-важното при козунака е втасването. След първото замесване трябва да втасва 2 часа”, добави Катето. Предупреждава домакините да не се притесняват, че тестото става много меко и лепкаво – това е следваща тайна за пухкав козунак на конци. Тестото ще се втвърди при втасването.

Катето Евро признава, че обича да меси сама козунаците, пуска си музика и отдава цялата си положителна енергия, за да стане вкусен празничният хляб.

Back to top button