Стефановден е

Свети Стефан е първият мъченик за Христос, убит е с камъни през 37 година

Стефановден e .В третия ден на Рождество Христово, православната църква почита свети първомъченик и архидякон Стефан,убит с камъни през 37 година.

Свети Стефан е пръв сред избраните от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Ерусалим след Петдесетница. Той е първият мъченик за Христос, защитавал вярата си в спор с еврейските първенци, които го извлекли извън града и го убили с камъни. Последните му думи били: Господи, не им зачитай този грях.

Имен ден имат около 248 000 българи.
На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им:
Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Стеван, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин
Чаньо, Чанко, Чанка
Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, Венеция (поради това, че в превод от гръцки Стефан означава венец, на този ден могат да празнуват и тези имена или на Цветница),
Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Цонко, Цончо
Стоил, Стоилка, Стойчо
Заприн, Запрян, Заприна, Запринка, Запряна

На гръцки език Стефан означава „венец“. Съществува мнение, че името на светеца е превод на арамейското Kelil (kelila – венец, корона). Според преданието, при откриването на мощите на светеца, в гроба е намерена плоча, на която е изписано името Келил, което кара мнозина изследователи да считат, че това е рожденото име на светеца.

Източник:
БНР
Back to top button