Стотици миряни се стекоха към Троянския манастир

Стотици миряни от цялата страна се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в Троянския манастир „Успение Богородично“. На храмовия празник на Светата обител игуменът Велички епископ Сионий оглави тържествената Света литургия. Богослужението бе в двора на манастира.

Дядо Сионий прочете отеческото послание на Негово светейшество патриарх Неофит за празника Успение Богородично.

„Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите и сърцата ни с чиста духовна радост и дълбоко благоговение пред дивния Божи промисъл за света и човека, пред тайната на извършеното от Господа изкупление и спасение на човешкия род. В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството“, се казва в посланието на митрополит Неофит.

„Любов, която е съчетана с преклонение и почит, превишавани единствено от преклонението и почитта, отдавани в Църквата на нейния божествен Син и наш Господ Иисус Христос. Защото в нейно лице се оправдава, прославя и освещава целият човешки род. Защото тя е първата, която в пълнота е успяла да постигне предназначението, определено от Бога за сътворения по Неговия свят образ човек – да достигне святост и богоуподобяване“, се посочва в посланието. „Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство! Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род – нещо, което с болка и свити сърца наблюдаваме с месеци и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Бога. Майчинската любов и застъпничеството на Небесната Всецарица да бъдат с всички нас“, пожелава още Негово Светейшество.

Игуменът на манастира честити празника от името на светата обител и пожела пречистата Богородица да благослови всички поклоници.

Пред чудотворната икона вярващите се помолиха за здраве, за по-добър живот и просперитет.

Иконата на Пресвета Богородица Троеручица беше изнесена от манастира и с литийно шествие пренесена до параклиса на място, където е извършила първото си чудо. Там беше отслужен водосвет, след което вярващите отново се помолиха пред чудотворната й сила.

На празничната литургия и литийното шействия бяха кметът на Община Троян Донка Михайлова, общинското ръководство и гости.

 

Back to top button