140 години от смъртта на Кръстю Никифоров

140 години от смъртта на Кръстю Никифоров (поп Кръстю) се навършват тази година и по този повод издателство “Чернат“ ще издаде книга, в която ще намерят място спомени, свързани с него, всякакви лични преживявания и други съждения за съдбата на този интелигентен, благороден човек, чиято памет беше помрачавана 120 години.

По този повод се канят всички, които знаят нещо за свещеника и за неговите роднини, да го напишат и изпратят за издаване в книгата (материалите очакват на email: f.grajdani@abv.bg).

„Тук има мисли за неговия по-голям син Христо, за когoто не се знае как е преминал живота му, след като е бил на работа в Екзархията.

„Христо
И да си кръстен на Христос, щом си син на поп Кръстю, няма къде да живееш. И в Ловеч не може. И в Църквата не може. Иди далече, в непознатото място. Скрий се в народа. Съседите само ще знаят кой си, ще си приказват, че те познават, но лошо няма да ти сторят. Така ще се спасиш – ще се скриеш в народа!“

Кръстю Никифоров е роден през 1838 г. в гр. Ловеч. Учи в родния си град. През 1862 г. Завършва Духовната семинария в Белград. Тук е съратник на Георги Раковски в печатницата на в-к „Дунавски лебед“. Среща се с участниците в Първата българска легия, сред които е Васил Левски.

През 1863 г. е учител във Враца, а по-късно е ръкоположен за свещеник. От средата на 60-те години се премества в Ловеч и служи в черквата „Успение Богородично“.

Eдин от учредителите на Ловчанското читалище „Наука“ (1870) и Ловешкия частен революционен комитет на ВРО (1871). За председател на комитета е избран Иван Драсов, а поп Кръстьо е касиер. Заклева комитетските членове.

140 години от смъртта на поп Кръстю –  автор Марин Колев
председател на Културно общество “Поп Кръстю“ – Ловеч

Източник:
Васил Колевhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8E_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Pop_Krustyo_church_memorial_plaque,_Lovech.jpg
Back to top button