BILLA България спечели две отличия в конкурса „Най-зелените компании в България“

Търговската верига BILLA България зае първо място в категория „Иновация от рециклирани материали“ и второ – в „Зелени партньорства“

BILLA България бе отличена с две награди по време на тазгодишното издание в Националния конкурс „Най-зелените компании в България”, организиран от b2b Media. Веригата получи висока оценка от експертното жури и зае първо място в категория „Иновация от рециклирани материали“ и второ място в „Зелени партньорства“ за своите устойчиви практики и проекти, насочени към отговорно отношение към обществото и околната среда.

Иновативният подход на търговската верига намира отражение в утвърждаването на работещи решения за ежедневното пазаруване. През пролетта на 2021 г. компанията въведе 100% рециклируема BILLA торба за пазаруване, изработена от 80% рециклиран материал, което води до значителни ползи за околната среда и обществото, обобщени в оценка на екологичното въздействие. Във втората половина на годината потребителите можеха да се възползват от още една торба за пазаруване, изработена от биопластмаса като част от политиката, насърчаваща опазването на околните ресурси.

Търговската верига продължи да прилага своята зелена политика, която надгражда с нови проекти, които съдействат за видими резултати. Посредством партньорство с IFCO и чрез въведените преди 10 години пластмасови касетки за многократна употреба, компанията съдейства за понижаването на емисиите от въглероден диоксид и намаляване на хранителните отпадъци.

BILLA България е първата голяма търговска верига, стартирала работа със столичното предприятие за третиране на отпадъци, инсталация „Хан Богров“. През последните 2 години компанията предава за енергийно оползотворяване средно 1288 тона хранителни отпадъци, което представлява 58% от общо генерираното количество, а през 2021 г., търговската верига успява да намали генерирания биоразградим отпадък с 23,3%, благодарение на оптимизация при поръчките и доставките в ключови продуктови сегменти.

През 2021 г. BILLA надгражда и дългогодишните си усилия в посока отговорно отношение към околната среда – чрез реализацията на проекти, в които въвлича и своите партньори, земеделските производители. Още в началото на годината, през месец януари веригата организира серия от обучителни сесии, посветени на добри практики в областта на контрол на пестицидите в аграрната продукция и следващи стъпки за по-устойчиво земеделие.

Изминалата година беше четвъртата по ред, в която BILLA съдейства в подкрепа на каузата за разделно събиране на дрехи и текстил, като утвърждава партньорството си с Българския Червен кръст и Humanita. Веригата спомогна за събирането на 199 тона текстил в специализирани контейнери, разположени в ключови обекти в София, Пловдив, Варна и Перник и предотврати производството на близо 15 тона нов текстил,  като спести близо 3 000 тона въглеродни емисии.

Благодарение на вложените усилия в посока стимулиране на устойчивите политики и инвестиции  в оптимизирането на използваните ресурси, BILLA за пореден път утвърждава ролята си на социално отговорна компания, която се стреми към добавянето на стойност както за индивидуалните потребители, така и за обществото.

За REWE International AG

От своята централа във Винер Нойдорф REWE International AG управлява не само австрийския си бизнес с търговските марки BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA и ADEG, но също и международния ритейл бизнес на REWE Group (Организационно звено Handel International). Чрез марката BILLA компанията е представена в България, Чехия, Русия, Словакия и Украйна; чрез дискаунтъра PENNY – в Чехия, Унгария, Италия и Румъния; чрез IKI – в Литва, и чрез веригата дрогерии BIPA – в Хърватия.

За REWE Group

REWE Group е сред водещите компании в сферата на търговията и туризма в Германия и Европа.

Портфолиото й включва супермаркети и магазини за търговия на дребно на марките REWE, REWE CENTER, REWE CITY, BILLA и MERKUR, дискаунтъра PENNY, както и магазините за строителни материали toom. Компанията управлява и киоски и магазини, предлагащи продукти от първа необходимост (REWE To Go), както и платформите за онлайн пазаруване REWE Lieferservice, ZooRoyal, Weinfreunde и Kölner Weinkeller. Марката DER Touristik обединява туроператорите ITS, Jahn Reisen, Dertour, Meiers Weltreisen, ADAC Reisen, Kuoni, Helvetic Tours, Apollo и Exim Tours, повече от 2 400 туристически агенции (включително DER Reisebüro, DERPART и партньори), хотелските вериги lti, Club Calimera, Cooee, PrimaSol и Playitas Resort, както и директния оператор clevertours.com

BILLA България  е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000г. с откриването на първия си магазин на 5 октомври в София. В класацията на в. „Капитал“ – „Най-големите компании в България“, BILLA България заема 20-о място. Компанията е и сред най-големите чуждестранни фирми у нас.

На Европейските бизнес награди през 2015г. и 2016г. компанията е отличена като „Национален шампион“ в категорията „Екологична и корпоративна устойчивост“, а през 2018г. търговската верига е избрана за „Национален победител“ в категорията „Социална отговорност и опазване на околната среда“. През 2019г. компанията също е отличена като „Национален шампион“ в категорията „Ангажираност към потребителите и пазара“.

Според независимо проучване на швейцарската организация ICERTIAS за 2020-2021г., българските потребители са определили BILLA България като водеща в категориите „Верига за продажби на дребно“, „Отдел за пресни плодове и зеленчуци“, „Отдел за прясно месо“, „Програма за лоялност“, „Отдел за риба и морски дарове“ и „Отдел за деликатеси“.

BILLA България е любима търговска верига на българите в четири поредни години (2016-2019) според резултатите от единствената потребителска класация у нас „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ“. През 2020г. компанията е отличена с награда за любим бранд на българите, както и със своите собствени марки BILLA Brand и BILLA Градини в категориите „Собствени марки“ и „Собствени марки – храни и напитки“.

Веригата е представена в 42 града в страната със 141 магазина. Компанията продължава интензивно да развива своята мрежа от супермаркети.

BILLA въведе успешно и ритейл иновации в магазина си на бул. „България“ в София, превърнал се в образец за качество, свежест, разнообразие и удобство. Само там ексклузивно за страната е представена най-голямата и успешна на австрийския пазар биомарка Ja! Natuеrlich.

Компанията успешно стимулира развитието на българското производство, партнирайки си с местни производители в рамките на различни програми за развитие на регионите.

Back to top button