Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж. Тук отново се преплитат православният канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на години.

В миналото Въведение Богородично се е чествало в много ограничен кръг – само с родителите и децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това се събирали около богата трапеза, която оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и с очакването на празниците около Рождество Христово.

Ако времето е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото – сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата. 21 ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

Според преданието на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Йерусалимския храм и я отдали в служба на Бога. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били посрещнати от първосвещениците и служителите в храма с песнопения. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и се е изкачила сама по 15-те стълби.

Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. Масата остава неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Според традициите семейството се събира около огнището и на масата и чества здравата връзка между деца и родители. На празничната трапеза днес се слагат погача, риба, постни ястия и много плодове, празникът е по време на Коледните пости, но на този ден е разрешено и виното.

На този ден народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Имен ден празнуват: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло

С празника Въведение Богородично отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм от св. Йоаким и св. Ана, които измолили от Бога своята дъщеря и обещали да Му я посветят.
Доведена до прага на Храма, малката Мария сама изкачила големите стъпала за учудване на храмовите свещеници, които виждат в това Божи знак. Мария била оставена да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана – да стане майка на Богочовека. В Храма тя е възпитавана във вяра и благочестие, труд, четмо и писмо. На нея се е паднало да преде пурпурната вълна, която е символ на царско достойнство. Когато Мария навършила пълнолетие, тя била сгодена за св. Йосиф, който станал пазител на нейното девство. Животът на св. Богородица в Храма е предобраз на женското монашество, което се развива векове по-късно.
Въведение Богородично се чества от ранни векове, но като голям Богородичен празник се установява през VIII век. През 1922 г. Българската църква, загрижена за нравственото състояние на децата и младежите, определя този празник да бъде честван като Ден на християнската младеж. По традиция на този ден децата отиват на богослужение, водени от своите учители или заедно със своите родители, и се причастяват. След 1947 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство. И макар да е през Рождественския пост, трапезата е празнична.
Семейството е благословено от Бога още в Рая, когато човекът получава Божията заповед да се плоди и размножава. Семейството като малка домашна църква трябва да съдейства всички негови членове да се освещават чрез вяра и любов, децата да се възпитават в християнските добродетели, а съпрузите да извървяват в единение своя път в Христа. Семейството е велико благословение и радост в Господа, но и тежък кръст и отговорност пред Бога за опазване и умножение на повереното богатство.
Отговорността за християнското семейство е на цялата Църква, която подкрепя християнското възпитание на децата и семействата. Молитвата на родителите за техните деца има голяма сила. Преподобни Паисий Светогорец казва, че вместо прекалено да говорим на децата си, трябва да говорим на Бога за тях, т.е. непрестанно да се молим за тяхното здраве, закрила и благополучие.
Да водим децата си в Божия храм, от ранно детство да ги учим на молитва и познаване на светото Писание, за да растат в благочестие и да се изкачват по високите стъпала на нравствеността и богомислието.
Честит и благословен празник!

На Въведение Богородично един от престолите на катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч отбелязва храмовия си празник

Back to top button