Сминдухът – ползи и приложение

Сминдухът е изключително ароматна подправка с характерен вкус. Всъщност интересното е, че с името сминдух наричаме изсушената зелена подправка, а стритите семена на растението са познати като чимен. Листата имат приятен, леко пикантен вкус, а пържените семена придават гъбен вкус на ястията.

Подправката сминдух е добре позната у нас. Тя е част от състава на традиционната българска шарена сол. В различните краища на България сминдухът носи различни имена – рогата чубрица, крива мерудия и още много. Зелената подправка се прибавя към различни ястия.

Семената на растението също са предпочитани в кухнята. Наричат се чимен и са характерна подправка за наденици, пастърми, суджуци, кайзеровано месо и др. Ще го срещнете и в арабската, арменската и гръцката кухня.

Ползите на сминдуха

Всъщност полезните свойства на тази ароматна подправка са много и са познати от векове. Листата на сминдуха са особено богати на калий, селен, фосфор, магнезий, желязо, калций, витамин С, В1, В2, РР, фолиева киселина.

Консумирането на сминдух помага при:

  • Намаляване нивата на холестерола – доказано е, че подправката понижава нивата на триглицеридите
  • Намалява кръвната захар
  • Помага при киселини и стомашни проблеми
  • Полезен е при дихателни проблеми и бронхити
  • Стимулира обмяната на веществата
  • От векове е използван като средство, подпомагащо зарастването на раните и при кожни проблеми
  • За красива коса – отварата от сминдух помага при борбата с пърхота. Освен това стимулира растежа на косата.

Кой трябва да внимава?

С консумацията на подправка сминдух трябва да внимават бременните жени, защото може да предизвика контракции, също така и хората, които приемат медикаменти за понижаване на кръвната захар или кръвосъсирването.

Как да го консумираме?

Най-често сминдухът се използва като изсушена подправка, добавена към различни ястия. Освен това се приема и под формата на чай. Ние ви предлагаме и друг вариант за консумация, който е изключително полезен – да си отгледате микрорастения от сминдух.

Микрорастенията са богати на витамини, антиоксиданти, минерали и хлорофил. Имат висока хранителна стойност, подобряват здравето, подпомагат храносмилането, метаболизма и активизират цялото тяло. Смята  се, че използването на микрорастения оказва благоприятен ефект върху човешкото здраве и предпазва от дегенеративни заболявания на стареенето. При нас може да закупите семена от сминдух за отглеждане на микрорастения. Това е лесна задача – семената се засяват целогодишно в саксии или плитки полимерни кутии и имат нужда от светлина, топлина и рохкава, плодородна почва. Така ще можете да се наслаждавате на свежестта на микрорастенията от сминдух.

При нас ще намерите и семена за сминдух, ако решите да го засеете в градината или в сандъчета на балкона. Сминдухът не е претенциозен и се отглежда лесно. Той е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Не е студоустойчив. Достига височина 50 см. Предпочита слънчеви места, които да са защитени от вятър и течение.

Засейте семената през пролетта – март-април-май. Сее се на редове с разстояние между тях 20 см, а между семената в реда около 15 см. Цъфти през юни и ухае с прекрасен аромат. Семената започват да узряват през август-септември. Реколтата се събира тогава, когато 2/3 от семената са кафяви. Сминдухът има нужда от регулярно поливане, но трябва да сте внимателни да не го преполеете, защото това ще е фатално за него. Когато семената започнат да се оформят – поливките трябва да се намалят. А по време на узряването – съвсем да се прекратят.

Добавяйте по-често тази ароматна подправка към ястията си и се насладете на нейните полезни свойства.

Back to top button