В Йоглав отпразнуваха два празника- Бабин ден и обичаят „Камилата“

В Йоглав отпразнуваха два празника. Йоглавчани отпразнуваха Ивановден по стар стил, с традиционната игра на „Камилата“- ритуал, който събира десетки жители на селото, гости и минувачи, да видят шеговития спектакъл на открито, посланието на който е за здраве и берекет.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, по покана на местното читалище „Пробуда 1926 г, заедно с домакина, кметския наместник на село Йоглав, Виолин Димитров, изпълниха ролята на „стопани“ на „къщата“, пред която Камилата игра.

Обичаят датира от дълбока древност, предава се от поколение на поколение и така се е запазил до наши дни. Първоначално се е играел по домовете на Ивановци, а по-късно у всички желаещи. Играчите са били само мъже, а в последните години се включват жени и деца.

„Камилата“ е вид маскарадна игра, шеговит театрален спектакъл на открито, посланието на който е за здраве, берекет, пари и много деца. Според сюжета „камилата“ и „хилядната“ армия тръгват от далечната държава „Арабастан“, за да обикалят света и да си изкарват прехраната с тази игра. Така „Камилата“ е дошла и в Йоглав, запазвайки се като уникален обичай.

Други персонажи в обичая са войниците, баба, дядо, доктор, свещеник, музиканти, които имат свои роли и реплики и заедно изпълняват една малка „театрална постановка” с интересен сюжет.

Този весел театър и голямото хоро, на което се хващат всички участници и зрители, оформят един голям общоселски зимен празник, който тази година беше отбелязан ведно с Бабинден.

По повод празника кметът на Ловеч поздрави присъстващите и пожела на местните самодейци да продължават все така с душа и сърце да даряват хората с усмивки и да опазват нашето духовно наследство!

След ритуала се изви голямо българско хоро, на което се хванаха малки и големи.

Прочетете също:
Close
Back to top button