Вълнуваща история по италиански

Италия е една от десетте най-популярни туристически дестинации на планетата, а сред най-големите й забележителности, освен историческите и архитектурните, са и кулинарните шедьоври. Сucina italiana е спечелила световна слава в голяма степен благодарение на изключителните си макаронени изделия, а историята на италианската паста е много вълнуваща.

Това универсално блюдо е превзело много територии, включително и у нас. В ресторант Леонардо в Банско приготвят уникално вкусна домашна паста, в което можете да се убедите, ако се възползвате от гостоприемството му.

Интиргуващата история на италианската паста

Тази италианска приказка наистина може да започне с добре познатото „имало едно време”, защо ни връща много назад във времето. Смята се, че веднага след като хората започват да събират зърно и мелят брашно, се появява предшественикът на съвременната паста. В началото тя е представлявала само тесто от брашно и вода, изпечено на слънце. За по-съвременния вид на макаронените изделия се разказват легенди с различна степен за достоверност.

Съвсем естествено, един от „заподозрените”, е великият пътешественик Марко Поло. Някои предполагат, че именно той донесъл от Китай това нововъведение в кухнята, но много експерти по темата не са съгласни с тази теза.

Повечето кулинарни историци се обединяват около теорията, че още римляните са знаели как да замесят тестото от брашно с вода и да го разточат, след което го нарязвали на широки ленти. Най-важните елементи на „модерните“ тестени изделия се формират едва през Средновековието.

Тогава се появява голямо разнообразие от форми: широки, тесни, къси, дълги или с плънка. Междувременно методът на приготвяне също се променя. Появява се нова технология да се готвят макарони във вряща вода или бульон, както се правят и сега.

Макарони

Следващата стъпка била изобретяването на сухи макаронени изделия с дълъг срок на годност. Дължим тази новост на арабите, които изобретяват техниката на сушене, за да осигурят провизии за продължителните преходи в пустинята.

Сухата паста се появява в арабските готварски книги още през 9-ти век. Тази традиция се прехвърля и в Сицилия, където доминира арабската култура. Следователно на територията на днешна Италия се извършва сливане на две гастрономически традиции – римската и арабската.
Ако макароните, описани в текстовете от Средновековието и Ренесанса, са  познати в една или друга степен, то методите на тяхното приготвяне се различават доста. В сравнение с днешния италиански вкус, който обикновено предполага паста ал денте,  тоест леко недоварена, пастата преди пет-шест века щеше да ни се стори определено преварена.

От самото начало пастата се комбинацира със сирене. От 15 век към сиренето се добавя масло вместо свинската мас, която се появява в рецепти от 14 век. Подправките, поръсени върху пастата, пък били сладки, защото захарта и канелата били поне толкова незаменими, колкото сиренето.

Сега не можем да си представим пастата без богатите сосове. Драматичната промяна във вкуса на пастата се случва след появата в Европа на доматите. Те пристигат на Стария континент през 16 век, но стават част от местната кухня по-късно. Описанието на първите италиански доматени сосове датира от края на 18 век. Това  променя и етикетът за хранене. Преди да се включи сосът, макароните се ядяли с пръсти, а след това на масата се появила вилицата.

Вилица

В днешно време

Днес в Италия има повече от 300 вида паста, които се различават по форма, размер и начин на приготвяне. Сред най-популярните са спагети, фусили, пене, ригатони, талиатели, фарфале, фетучини,  лингуини и мн. др.

паста

Сосовете също са много разнообразни, но някои сред тях се отличават с по-голяма популярност. В основата на един от най-известните – Болонезе, са кайма с домати, а на вкус се добавят босилек, риган и пармезан. Сос Карбонара също е сред най-предпочитаните. За да се приготви, към нарязания бекон се добавят чесън, сметана, яйчен жълтък, черен пипер, а накрая се слага и пармезан.

пармезан

Няма начин да изброим всички сосове, но можем да надникнем в кухнята на ресторант Леонардо в Банско, за да видим как там приготвят италианска паста с оригинални продукти.

В менюто присъстват прекрасни Спагети Карбонара с панчета, пекорино, яйце, сметана, и пармезан и Фетучини Болонезе с рагу от телешко месо с лук, морков, селъри, домати, розмарин и прясна салвия. Пене Рустикана е приготвено с пилешко филе, броколи, лек чесън, сметана, пармезан и горгонзола.

Пене Рустикана

За любителите на морските дарове в ресторант Леонардо има две предложения: Лингуини със скариди със сушени домати и рукола и Талиолини Фрути ди маре с чесън, пеперончино, скариди, миди, калмари, октопод и доматен сос.

Много аристократично звучат Спагетите ала Китара с трюфел, които се приготвят от квадратни спагети и паста от бял и черен трюфел, а също и Талиатели Талиато ди Витело с телешко филе Black Angus, диви горски гъби и сметанов сос.

Леонардо не е единственият ресторант в Банско, където можете да се насладите на класическа и модерна европейска кухня. В съседство се намира ресторант Фодню , специализиран за алпийски ястия.

Back to top button